– Isbitprosjektet er ikke komplett galskap

Gründer Geir Olsen svarer tilbake på kritikken fra Norsk Friluftsliv, som mener at det er komplett galskap å selge isbiter fra Svartisen.

Svaice

Elektriske motorsager uten kjedeolje og andre tilsetninger brukes for å skjære isen ut. Bildet er fra et testuttak i høst.

Foto: Svaice

Lasse Heimdal

SVÆRT KRITISK: Lasse Heimdal.

Foto: Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO)

Fra Svartisen i Meløy ble det i høst gjort et prøveuttak av is som selskapet Svaice vil selge videre som isbiter, til barer og restauranter verden over.

– Dette er miljøfiendtlig og vil ødelegge for friluftslivet, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

I en kronikk publisert på NRK Ytring skriver han at prosjektet er komplett galskap, og at det må stoppes umiddelbart.

Få prosjekter illustrerer så tydelig galskapen i vår forbrukskultur, hvor jakt på kortsiktig gevinst bryter radikalt med alt vi vet om klima- og miljøutfordringer.

Lasse Heimdal

– Isen smelter uansett

Ifølge daglig leder Geir Olsen i Svaice, ønsker selskapet å bevare naturen og løse dette på best mulig måte.

– Vi er i en testfase og har ikke bestemt hvordan vi skal hente ut isen i fremtiden. I høst gjorde vi et uttak på 50 tonn is med helikopter som ga oss nye erfaringer, sier han.

I kronikken skriver Heimdal at selskapets planer er lite bærekraftig, og gjør at Svartisen og andre breer smelter enda raskere.

– Vi er ikke enig i at dette ikke er bærekraftig. Og vi er heller ikke enig i at dette er komplett galskap, svarer Olsen tilbake.

Han legger til at det er skuffende at miljøorganisasjonene som reagerer på prosjektet ikke tar direkte kontakt for å få mer informasjon.

– Isen vi bruker smelter uansett i løpet av kort tid. Vi bruker den i stedet for at den smelter til vann, og derfor er dette bærekraftig, sier Geir Olsen.

Engenbreen/Svartisen

TURISTATTRAKSJON: Svartisen ligger i kommunene Rana, Rødøy og Meløy, alle i Nordland.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Krever støymålinger

Både Nordland fylkeskommune og Statskog har gått inn med pengestøtte til prosjektet, som allerede har fått medieoppmerksomhet utenfor Norge.

Planutvalget i Meløy kommune har gitt tommelen opp for videre prøving neste år. Politikerne ønsker likevel ikke en konflikt mellom gründerne i Svaice og de lokalt fastboende, og krever derfor nøye støymålinger før de gir permanent tillatelse til drift.

En av grunnene til at kommunen er positiv er at Meløy trenger nye arbeidsplasser, særlig etter at solcellefabrikken REC i Glomfjord ble lagt ned i 2012.

– Jeg har stor forståelse for at det er behov for arbeidsplasser, men det må være mulig å styrke næringslivet i kommunen på andre måter. For eksempel innenfor friluftsliv og reiseliv, sier Lasse Heimdal fra Norsk Friluftsliv.

– Det er i hvert fall stor interesse internasjonalt for det vi holder på med, og dette er fantastisk bra is, avslutter Olsen fra Svaice.

Laster kart, vennligst vent...

Under testuttaket i høst ble isen hentet ut med helikopter.