NRK Meny
Normal

– Verdens dyreste isbiter blir fiasko uten miljøstøtte

Verdens kanskje mest eksklusive isbiter skal produseres fra Svartisen. Skal det lykkes, må de få med seg miljøbevegelsen på laget, mener professor i markedsføring.

Svartisen

Svartisen ligger i kommunene Rana, Rødøy og Meløy – alle i Nordland.

Foto: (cc) Juanjo Marin / flickr.com/jjmarin

Arne Nygaard

Arne Nygaard, professor i markedsføring ved Markedshøyskolen.

Foto: Markedshøyskolen

Fra Svartisen i Nordland ønsker selskapet «Svaice» å hente ut isbiter som de skal selge eksklusivt til restauranter og over hele verden. Arne Nygaard er professor i markedsføring ved Markedshøyskolen, og er avventende positiv.

– Dette høres ut som en spennende idé. Forutsetningen for at de skal lykkes er at initiativtakerne får med seg miljøbevegelsen og får dette til å bli et bærekraftig produkt, sier Nygaard.

Han sier at 30 prosent av forbrukerne i Vest-Europa, USA og Japan har sterke miljøpreferanser, og at det også er disse som er mest betalingsvillige.

– Disse lar seg ikke lure til å kjøpe eksotiske produkter som går på bekostning av miljøet.

– Komplett galskap

Miljøbevegelsen har tidligere vært svært kritisk til planene om isbiter fra Svartisen.

Og generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge beskriver planene som komplett galskap:

Jeg kan ikke skjønne hvordan man skal få det til å bli bærekraftig å hente ut is med helikopter og frakte det med fly verden rundt. For meg er dette et eksempel på verdens komplette galskap.

Nina Jensen / WWF

Samtidig vil hun gjerne møte initiativtakerne for å høre hva de har å si.

– Jeg har latt meg overbevise før, men det skal svært mye til før jeg gjør det i denne saken, sier Jensen.

– Kan bidra til økt fokus

Professor Arne Nygaard tror samtidig produktet kan bidra til økt fokus på den issmeltingen som skjer på Svartisen og ellers.

Men Nina Jensen i WWF forstår ikke hvordan det skal fungere som et salgsargument.

– Å reklamere med at man skal få isbiter fra en isbre som snart forsvinner, burde gi drinken en noe bitter bismak, sier hun.

Nina Jensen

Nina Jensen i WWF er svært skeptisk til prosjektet.

Foto: WWF-Norge/Fredrik Myhre

Ser på alternativer

Daglig leder i Svaice, gründer Geir L. Olsen, mener på sin side at de blir den kanskje reneste fabrikken i verden.

– Kun rent smeltevann kommer ut fra oss. Vi bruker ikke kjemikalier og lignende, og isen sages ut manuelt ved hjelp av elektriske motorsager uten kjedeolje eller andre tilsetninger, påpeker han.

Han forteller videre at de har rådført seg med NVE for å finne den plasseringa hvor isen kan hentes ut mest skånsomt.

– Den isen vi henter ut vil i løpet av få uker smelte og bli borte i form av smeltevann uansett. Det er lite turisme og få folk som ferdes i området, og vi ser på alternative måter å frakte isen på, med minst mulig bruk av helikopter.

Når isen skal ut til verdensmarkedet, er det i all hovedsak båttransport som vil benyttes, legger Olsen til.

Ønsker WWF velkommen

Olsen understreker at de er opptatt av minst mulig forurensning, og tar gjerne imot råd fra miljøbevegelsen.

– Nina Jensen og WWF må gjerne komme hit for en konstruktiv samtale. Det gjelder også andre som har innspill eller tanker rundt prosjektet.

Bedriften driver nå prøvetaking fra isbreen, og onsdag skal planutvalget i Meløy kommune avgjøre om prosjektet får fortsette.

Selskapet som henter ut luksus-isbiter fra den krympende isbreen Svartisen ser for seg 4320 helikopterturer årlig i perioden juli til oktober. Det får lokalbefolkningen til å reagere.

Slik høres det ut for lokalbefolkningen når helikopteret frakter is fra Svartisen. FOTO: May-Lis Myrvang Strand.