- Millionsprekken er alvorlig

Kulturminister Trond Giske mener kostnadssprekken ved det nye Hamsunsenteret på Hamarøy er alvorlig.

Trond Giske

ALVORLIG: Det er en veldig stor kostnadssprekk. Det er alvorlig at det skjer en så stor kostnadsvekst fra det endelige prosjektet, sier Trond Giske til Dagbladet.

Senteret, som ble åpnet 4. august koster 142 millioner kroner, det er 22 millioner mer enn i det opprinnelige anslaget.

Nå skal kontrollkomiteen i Nordland fylkeskommune granske sin egen pengebruk, skriver Dagbladet.

- Det er en veldig stor og alvorlig kostnadsprekk, sier Giske til avisen. Staten bidrar selv med 32 millioner til Hamsunsenteret.

Har hatt hastverk

- Det virker som om det har vært om å gjøre å få dette bygget ferdig, koste hva det koste ville, sier fylkestingspolitiker og leder av kontrollkomiteen Per Qvigstad Rosenmeyer fra Frp.

Debatt: Fint eller stygt - hva mener du?

Beklager

Fylkesrådsleder Odd Eriksen beklager at Hamsunsenteret er blitt dyrere enn planlagt, men understreker at det har sin naturlige forklaring.

- Det skyldes for det første presset i byggenæringen da vi satte i gang. Det andre er at vi måtte få det ferdig til en bestemt tid, sier han til NRK Nordland.

Les også: Festen er i gang

I Klassekampen i dag går tar Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen et knallhardt oppgjør om pengebruken på det nye Hamsunsenteret

Ingar Sletten Kolloen

Hamsunbiograf Ingar Sletten Kolloen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Et luftslott til 120 millioner kroner. - Dette er en uvirkelig bruk av penger og jeg har vanskelig for å tro at Hamsunsenteret vil trekke nok besøkende til å kunne få god økonomi i driften, sier biografen - og terger på seg nordlendigene.

Les også: Feirer bursdag med Hamsun

Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland kaller Kolloens utspill for surmaget og umusikalsk på selve åpningsdagen.

Les også: Fint eller stygt - hva mener du?

- Jeg kjenner ikke til hvilket grunnlag biografen uttaler seg på. Jeg vet heller ikke hva slags kompetanse han har for å komme med disse utsagnene, men det er helt bak må det han her gir uttrykk for. Vi har i driften av senteret lagt til grunn 20.000 besøkende. Det er gamle og svært beskjedne tall. Vi har tro på at besøket kan komme til å ligge på 70-100.000 besøkende, sier Eriksen til NRK.

Nest størst i nord?

Skulle så skje vil Hamsunsenteret i såfall bli Nord-Norges største turistattraksjon etter Nordkapp. Det synes ikke Eriksen er et urimelig scenario.

Odd Eriksen, fylkesrådsleder Nordland

Fylkesrådsleder Odd Eriksen stiller seg uforstående til kritikken til Kolloen.

Foto: NRK

- Dette er en fantastisk attraksjon. Senteret er ett av de mest monumentale byggene som er reist i Norge reist over en av våre beste forfattere som har fått nobelprisen i litteratur. Det å komme her å si at våre tall ikke er velfunderte er helt bak mål. Vi kan også ta med at de tre nord-norske fylkene nå etablerer Nordnorsk reiseliv AS for å satse enda mer på reiseliv. Her skal Hamsunsenteret være en bit sammen med Lofoten, Helgelandskysten og Nordkapp, sier Eriksen.