Doblet boksalget

Hamsunåret har doblet boksalget til forfatteren, det viser at Hamsun lever, mener informasjonssjefen i Gyldendal.

Hamsun bøker selger

DOBLET SALGET: I Hamsunåret ble det solgt dobbelt så mange bøker, i forhold til tidligere år.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Det ble solgt i overkant av 20.000 pocketutgaver av Knut Hamsuns bøker i fjor. Dette er en dobling i salget i forhold til året før.

Informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal Norsk Forlag mener økningen i salget av Hamsun-bøker forteller sitt klare språk:

- Det sier at Hamsun han lever han, i beste velgående. Det er stor interesse for tekstene hans, han fasinerer fortsatt, det er ikke mange klassiskere som er så levende som han, sier Buset.

Dobling av salget

"Drømt og oplevet" - Knut Hamsun 1859-1952

LEVER: Knut Hamsun lever i beste velgående gjennom sine bøker, mener informasjonssjefen i Gyldendal Norsk Forlag, Bjarne Buset (arkivfoto).

Foto: Scanpix / SCANPIX

Gyldendal har pleid å selge rundt 10.000 Hamsun-pocketer i året, men i fjor toppet det seg.

- Vi har solgt, rundt regna, 20.000 i 2009 i jubileumsåret, så man kan godt si at det er mer enn en dobling, sier informasjonssjefen.

Økende interesse

Også bibliotekene har merket økt etterspørsel av Hamsuns bøker etter markeringen av det store Hamsun-jubileet i fjor. Ifølge direktøren ved Hamsunsenteret har det vært en økning på 30 prosent i utlån av Hamsun-litteratur.

- Vi merket jo det på at vi hadde åpen bokhandel og butikk på Hamsunsenteret, folk kom ut etter å ha gått rundt på Hamsunsenteret, og sa at nå fikk de lyst å lese Hamsun igjen, sier direktør Bodil Børset.

Stor interesse i fagmiljøene

Også ved universitetene våre er det registrert en betydelig økning i interessen for Knut Hamsuns forfatterskap.

– De har kjørt fordypningsemner i Hamsun-litteratur i 2009, og det har vært en voldsom pågang fra studenter på litteraturvitenskap. Og det lover jo veldig godt at det utdannes fagpersoner som kan være med å forvalte denne delen av kulturarven, avslutter Børset.