Fint eller stygt - hva mener du?

I dag åpner det nye Hamsunsenteret. Her kan du si din mening om Nordlands nye signalbygg!

Hamsunsenteret

BARE BAMBUS?: På nært hold kan bambusen på taket nærmest se ut som gamle brøytestikker.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Det tok 15 år fra ideen ble født til det 23 meter høye tårnbygget på Presteid åpnes i ettermiddag - av selveste kronprinsesse Mette-Marit.

På åpningsdagen er det selvsagt godordene som preger praten på Hamarøy, men som en av turistene på campingplassen sa det da fyrverkeriet ble testet i går kveld, og skuddene smalt over Presteid:

”Jasså, så det finnes noen motstandere her, også!?”

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vanskelig å forstå

Hamsunsenteret

Hamsunsenteret på Hamarøy åpnes i dag, på 150-årsdagen for Knut Hamsuns fødsel.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Det er ikke bare lokaliseringen, pengebruken og Hamsuns nazi-fortid som gjør Hamsunsenteret så omdiskutert. Bygget i seg selv har skapt debatt helt fra Steven Holls første utkast.

Les også: Stolt Hamsun-arkitekt

Innvendig skal hver av etasjene representere ulike romaner av Hamsun, noe som ved første øyekast er vanskelig å forstå. Det har selvsagt en sammenheng med at bygget på langt nær er ferdig. Hamarøys ordfører Rolf Steffensen mener bygget representerer mennesket Knut Hamsun, og at det å ta seg gjennom bygget på mange måter er som å vandre rundt i forfatterens sjeleliv.

Utskjelt bygg

Hamsunsenteret

Bygget har allerede før åpningen blitt utskjelt for den arkitektoniske utformingen.

Foto: Knut Folkestad / NRK

"Norges styggeste bygning". "Bygget har ingen ting med hamsun å gjøre". Det har ikke manglet på kritiske røster. Bygningen er blitt kritisert og utskjelt for sin kontroversielle form. På toppen av taket er det satt opp en rekke bambus-stenger, plantet i murblokker. På nært hold kan det nærmest se ut som gamle brøytestikker. Flere omtaler stengene på taket som en slags ”sveis” eller en ”pannelugg”. Det er kanskje det mest oppsiktsvekkende og iøynefallende ved bygget. Skeive vegger og uvante vinkler har nok de fleste fått et forhold til gjennom annen, moderne arkitektur.

GULL FR ARKIVET: Debatten var hard og lang før Hamsunsenteret ble en realitet.

Turister NRK Nordland har snakket med, tenker på romanen Markens Grøde når de skal forklare hva de tenker om det merkelige gresset. Skeive gulv, uvanlige vinkler, trapper som henger i lufta, rare utspring og en ”røff” stil er gjennomgangstonen i det nye praktbygget på Presteid.

Hva mener du om Hamsunsenteret. Si din mening her!