NRK Meny
Normal

- Ambulanser gjør drosjenes jobb

Kommunelegen i Meløy mener at dette går utover sikkerheten til innbyggerne.

Illustrasjonsfoto

DYR SYKETRANSPORT: Helse Nord har overtatt ambulansetjenesten i Salten. I følge kommunelegen i Meløy må ambulansene stadig oftere tas ut av drift for å gjøre jobben til Bdoø Sightseeing.

Foto: Colorbox

LES OGSÅ: - Uverdig behandling av pasienter

Kommunelege Christian Rokseth i Meløy hevder at ambulansen 20 ganger har måtte kjøre til Bodø med pasienter som transportselskapet Bodø Sightseeing enkelt kunne kjørt i drosje.

- Dette er tilfeller hvor det kunne vært brukt drosje, sier Rokseth til NRK.

- Har det rabla?

Timesvis med en ambulanse mindre i kommunen opprører lederen i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Meløy.

- Det må ha rabla for dem, sier leder Einar Nymo.

LES OGSÅ: - Vi er ikkje interessert

LES OGSÅ: Avblåser drosje-aksjonen

I mai overtok Bodø Sightseeing anbudet for å kjøre pasienter i Salten i Nordland. Med større biler skulle flere pasienter kjøres sammen, men insparingen til Helse Nord har ført til en flom av klager fra pasienter og resten av taxinæringa.

Årsaken er at Bodø Sightseeing har ikke mange nok biler, og minibussene deres passer heller ikke for all type pasientkjøring. Dermed må de tre ambulansene i kommunen overta hevder Rokseth.

Ikke like trygt som før

- Ved trafikkulykker eller andre ulykker kan man risikere at ambulansen er borte. Det vil svekke beredskapen helt klart, sier lege Rokseth.

Det er 20 mil fra Meløy til Bodø.

Kommunelegen innrømmer at de også tidligere har brukt ambulanse til vanlige transportoppdrag, men ikke så mange som nå.

Ukjent problem

LES OGSÅ: - Har ikke brutt loven

Nordlandssykehuset, som har ansvaret for transporten, er overrasket over tallene, og har bare registrert et eneste tilfelle selv.

- Det er helt ukjent for oss at leger rekvirerer ambulanse til transportoppdrag. Det er i strid med rettningslinjene. Men det er beklagelig at vi får denne medlinga gjennom media, sier informasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset.

Bodø Sightseeing har ikke svart på NRKs henvendelser.