Hopp til innhold

– Kinesere blir presset til å demonstrere mot fredsprisen

Flere kinesiske organisasjoner i Norge sier de blir presset av den kinesiske ambassaden til å arrangere ulike protestaksjoner i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.

Video Kinesere presset til demonstrasjoner

Se video: Geir Lundestad har blitt kontaktet av kinesere som mener de blir presset til å demonstrere mot fredsprisen i desember.

Det er varslet at et hundretalls kinesere i Norge planlegger en demonstrasjon på seremonidagen fredag 10. desember. Samtidig mobiliseres det nå til underskriftskampanje mot fredsprisvinner Liu Xiaobo.

I forkant av dette har Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad blitt oppringt av kinesere som sier at ikke alle protestaksjonene er like frivillige.

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i oktober.

Foto: - / Afp

– Kinesere forteller meg at de føler seg presset av myndighetene til å stille opp i demonstrasjoner mot prisen, sier Lundestad til NRK.

Tør ikke stå frem

Dette bekrefter kinesere som NRK har vært i kontakt med.

De tør ikke å stå fram i intervjuer, men forteller at den kinesiske ambassade har innkalt til møter med mer eller mindre frivillige ledere for flere ulike kinesiske organisasjoner.

– Dette har vi støtt på i andre sammenhenger når vi har sendt ut invitasjoner til våre arrangementer. For kinesere er dette veldig delikat, for de er redd for å bli forhindret fra å dra til Kina. Men dette viser bare hvor riktig og viktig årets pris er.

Prisvinneren selv er fortsatt fengslet og hans kone Liu Xia sitter i husarrest. I dag ble det klart at en av USA mektiske politikere, lederen av Amnesty International og flere av Kinas mest fremtrende kinesiske eksil-dissidenter kommer til Norge.

Leverer protestbrev

Ya Ming Yuen fra Moss er en av dem som står frem med sin kritikk av fredsprisvinner Liu Xiaobo. Han har begynt å få inn underskrifter som skal leveres sammen med et protestbrev til Nobelkomiteen på mandag. Opp mot 400 underskrifter regner han med å få inn.

Ifølge Yuen er de mange som mener Liu Xiaobo ikke fortjener fredsprisen.

– Han har jo ikke skapt noe fred eller fremgang for kinesisk demokrati. Og Kina er jo på ganske god vei mot noe bedre.

Ya Ming Yuen

Ya Ming Yuen mener Liu Xiaobo ikke fortjener nobelprisen.

Foto: NRK

– Får en midt i trynet

I brevet skriver kineserne at «å gi prisen til en kriminell har såret våre følelser dypt, overrasket oss og fylt oss med sinne. Vi ser ikke at tildelingen vil føre til positive reformer i Kina og for verdensfreden».

– Kina gjør det så bra. De har betydelig framgang, så hvorfor får vi da en sånn nyhet midt i trynet? Det er sånn vi føler det, sier Ya Ming Yuen.

– Er det å gi prisen til Liu destabiliserende for Kina?

– Ja, det mener jeg. Når man gir prisen til Liu Xiaobo, gjør det ting verre. Det er ganske mye frihet i dissidentmiljøet i dag, men når han får denne prisen så mister man friheten.

– Våre egne uttalelser

Ya Ming Yuen sier at han står på helt egne ben når han leverer protestbrev til Lundestad om få dager.

– Vi uttaler oss på vegne av kinesere som bor i Norge, vi er norske. Vi snakker ikke på vegne av myndighetene i Kina.

Liu Xiaobo

Fredsprisen til Liu Xiaobo har vakt sterke reaksjoner og nå begynner et diplomatisk mønster å avtegne seg.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp