Hopp til innhold

Russland benekter politisk motivert Nobel-nei

– Vi føler oss ikke presset av Kina, sier den russiske ambassaden. Russland takket nei til Nobelseremonien fordi ambassadøren er på reise.

Liu Xiaobo

Fredsprisen til Liu Xiaobo har vakt sterke reaksjoner. Nå begynner et diplomatisk mønster å avtegne seg.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

Russland er blant de seks landene som har takket nei til å overvære årets Nobel-seremoni, meldte NRK tidligere i dag.

Forklaringen er at ambassadøren ikke vil være i Norge på tidspunktet seremonien avholdes, opplyser talsperson Vladimir Isupov ved den russiske ambassaden i Oslo til nyhetsbyrået AP.

– Det er ikke politisk motivert, og vi føler oss ikke presset av Kina, sier Isupov til AP.

NRK har torsdag ikke lykkes i å komme i kontakt med den russiske ambassaden.

Seks land sier nei

Nobelinstituttets foreløpige opptelling av diplomatiske gjester til Nobel-seremonien til ære for årets prisvinner Liu Xiaobo, viser at 36 ambassader har takket ja til invitasjonen,16 har foreløpig ikke svart mens 6 har takket nei. I tillegg til Russland har Kina, Kazakhstan, Cuba, Marokko og Irak takket nei.

Nobelinstituttets leder, og Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad sier at ingen av disse landene har oppgitt noen begrunnelse til Nobelinstituttet for sitt avslag. Det er heller ikke vanlig at gjøres.

Svarfristen gikk ut på mandag, men flere ambassader har bedt om utvidet svarfrist fordi de måtte konferere med hjemlandets myndigheter på grunn av at årets tildeling er så kontroversiell.

Sterk Kina-kritikk

Kina har tatt sterk avstand fra at årets fredspris går til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Ambassadørene i Oslo mottok for flere uker siden et brev fra sin kinesiske kollega, hvor det stod at det kan få konsekvenser om de aktivt viser sin støtte til årets fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Det samme budskapet kom også fra myndighetene i Beijing. Kinas viseutenriksminister Cui Tiankai uttalte på en pressekonferanse at landene som støtter pristildelingen til Liu Xiaobo selv må ta ansvaret for konskevensene dette må få.