Hopp til innhold

Har avslått tilbud om å dra i eksil

Nobelprisvinner Liu Xiaobo skal ha fått et tilbud om bli løslatt og sendt i eksil mot å erklære seg skyldig i politisk undergravingsvirksomhet. Liu skal ha takket nei.

Liu Xiaobo

Den internasjonale oppmerksomheten rundt årets tildeling og med prisvinner Liu Xiaobo i fengsel, har satt Kina i forlegenhet.

Foto: - / Afp

Kinesiske myndigheter skal ha kommet med tilbudet, for å komme unna forlegenheten og belastningen ved å holde årets Nobels fredsprisvinner i fengsel. Det skriver avisen The Times .

Nobelinstituttet har gjort det klar at fredsprisvinnerens stol kommer til å bli stående tom under seremonien i Oslo rådhus 10. desember.

Heller ingen fra hans nærmeste familie kommer til å være til stede, fordi verken ektefellen Liu Xia eller en av hans tre brødre slipper ut av Kina.

Det er første gangen i Nobelprisens historie at fredsprisen ikke kommer til å overrakt under utdelingsseremonien, og første gang siden 1936 at ingen fra familien får representere prisvinneren.

Begge momentene vekker stor oppmerksomhet internasjonalt. Mange av verdens storaviser har den siste uken hatt dekning av siste nytt fra Oslo. Enkelte trekker parallellen til Nazi-Tysklands oppførsel i 1936.

Også Kinas diplomatiske trusler mot de land som velger å være til stede under Nobel-arrangementene, har vakt oppsikt og er behørig omtalt.

Dette har også det kinesiske lederskapet tydeligvis merket seg.

Vil ikke godta

Tilbudet til Liu Xiaobo skal ha blitt lagt på bordet relativt nylig, ifølge The Times som har snakket med en kilde nær departementet som har ansvaret for kontakten med ikke-kommunistmedlemmer og organisasjoner.

Liu Xiaobo skal uten betenkning ha avslått tilbudet. Han soner det andre året av en fengselsdom på 11 år for politisk undergravingsvirksomhet.

Betingelsen for en avtale var at Liu Xiaobo erklærer seg skyldig etter tiltalen, og at han skulle forlate Kina.

En av Liu Xiaobos forsvarsadvokater, Shang Baojun, kan overfor The Times ikke bekrefte tilbudet fra myndighetene, fordi han ikke har fått treffe sin klient på en stund.

Liu Xiaobo sitter i et fengsel i hjemprovinsen Jinzhou, noen timers kjøretur fra hovedstaden Beijing. Han deler en celle med fem andre innsatte.

Men advokat Shang Baojun forteller at de før rettssaken som endte i dommen på 11 år, diskuterte emnet.

Det er ifølge advokaten vanlig at myndighetene kommer med slike tilbud til fengslede politiske aktivister. Løslaten blir gjerne offisielt forklart med medisinske årsaker, og den dømte blir deretter sendt i eksil. På denne måten blir politiske opposisjonelle avskåret fra å spille en videre politisk rolle i Kina.

- Liu Xiaobo gjorde det helt klart at han kom ikke til å akseptere en løslatelse med betingelser. Han sa han aldri kom til å forlate landet, og har avslått å begjære seg løslatt av medisinske årsaker, sier advokat Shang til The Times .

Shang Baoujun står på den første listen over 143 venner og støttespillere som Liu Xia ønsket kunne reise til Oslo for å representere mannen under pristildelingen. Men heller ikke advokater ser ut til å få lov til å forlate Kina.

Sendt til USA

Flere av studentlederne fra studentopprøret på Den himmelske freds plass i 1989, er sendt i eksil. Liu, som da var universitetsprofessor, forsøkte å fremforhandle en avtale mellom myndighetene og de protesterende studentene.

Wang Dan

Wang Dan anno 1989 på Den himmelske freds plass.

Foto: AP
Wang Dan

Wang Dan anno 2009 i USA.

Foto: SAM YEH / AFP

Wang Dan, som var en av frontfigurene sommeren 1989, lever nå i USA. Han fikk først en dom på fire år som han sonet, før han ble løslatt. To år etter fikk han en ny dom på 11 år for opposisjonell virksomhet. Han ble sluppet fri i av medisinske årsaker rett før et statsbesøk av daværende president Bill Clinton i 1998.

Liu Xiaobo har tilegnet fredsprisen til de som døde i blodbadet som studentopprøret endte i.

I USA bor også Wei Jingsheng, som kalles grunnleggeren av den kinesiske demokratibevegelsen. Han ble dømt til 15 års fengsel, etter i 1979 fremsatte krav om politisk modernisering. Han ble løslatt i 1993 og arrestert igjen i 1994. I 1997 samtykket han til en eksiltilværelse i USA.

En av dem i likhet med Liu Xiaobo som nekter å dra, er professoren Chen Ziming, som i likhet med Liu Xiaobo ble beskyldt for å medvirke til studentopprøret. Også han ble satt fri på grunn av amerikansk press. Hans skjebne er fulgt med internasjonale argusøyne.

Under overvåking

Rundt 100 politiske opposisjonelle skal være satt under intens overvåking, i husarrest eller i fengsel etter at fredsprisen til Liu Xiaobo ble kunngjort 8. oktober.

Flere i kretsen rundt Liu Xiaobo er regelrett innesperret, og får ikke forlate leiligheten. Frykten skal være stor for at noen av dem hadde tenkt å ta seg til Oslo og Nobel-seremonien på vegen av Liu Xiaobo.

- Akkurat nå er jeg er under overvåking, kan ikke intervjues, bare tie stille, tekstmelder broren Liu Xiaoxuan en vestlig reporter.

Liu Xiaoxuan og Liu Xiaobo

Liu Xiaobo og broren Liu Xiaoxuan avbildet i 2005.

Foto: - / Afp

I forrige uke - i sitt første intervju med et vestlig medium - sa han til nyhetsbyrået AFP at han gjerne reiste til Oslo på vegne av broren for å motta Nobel-prisen, men tvilte på om han fikk forlate Kina.

Strengere og strengere

Også hans svigerinne Liu Xia er under streng bevoktning. Hun skal nå være fullstendig avskåret fra omverdenen, etter å ha blitt satt i ny husarrest etter fredspriskunngjøringen.

Hun rakk å besøke sin mann i fengselet og fortalt ham at han var årets vinner av Nobels fredspris.

Liu Xia

Liu Xia skal nå være helt avsperret fra omverdenen.

Foto: Andy Wong / Ap

Hun har ikke fått lov til å forlate parets leilighet på nesten en måned og telefon- og internettforbindelse er blokkert, ifølge The Times.

De første to ukene ble hun i det minste sluppet ut av leiligheten for å gjøre ærender og fikk besøke familie og kjente med politiet som medselskap.

Nå får hun ikke en gang slippe ut for å handle. Mat må hun bestille fra en lokal restaurant, som politiet bringer til henne, det hun trenger kjøper politiet til henne etter en oppsatt handleliste.

Hun får ta en telefon daglig til sin mor. Samtalen blir nøye fulgt med på. Moren fikk lov til å besøke datteren i en periode, men fordi Liu Xia ble så opprørt over at politiet forlangte å få være til stede inne i leiligheten under besøket, ble dette stoppet.

Ikke slippes hun ut for å gå tur eller trekke frisk luft. Den siste Twitter-meldingen fra henne er datert 18. oktober, og to dager senere, hadde hun sin foreløpige siste samtale med en venn, via brorens mobiltelefon.

Sikkerhetsvakter utenfor boligen til Liu Xiaobo

Sikkerhetsvakter utenfor boligen til Liu Xia og Liu Xiaobo.

Foto: Ng Han Guan / Ap

- Hun er ikke en person som over tid vil klare å bære dette presset. Dersom dette fortsetter etter utdelingsseremonien, kan tilstanden hennes bli svært dårlig, sier en av vennene hennes, som ønsker å være anonym, til The Times.

Liu Xia, som er kunstner av yrke, har inntil nå ikke engasjert seg i mannens politiske kamp utover å støtte ham på privat basis. Etter fredspristildelingen stod hun frem som hans talerør. Hun erklærte at hun var svært stolt på hans vegne, men innså at det kom til å koste.