Hopp til innhold

Kina-venner holder seg unna Nobel

Russland er blant de seks landene som har takket nei til å overvære årets Nobel-seremoni.

Liu Xiaobo

Fredsprisen til Liu Xiaobo har vakt sterke reaksjoner og nå begynner et diplomatisk mønster å avtegne seg.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

Nobelinstituttets foreløpige opptelling av diplomatiske gjester til Nobel-seremonien til ære for årets prisvinner Liu Xiaobo, viser at 36 ambassader har takket ja til invitasjonen,16 har foreløpig ikke svart mens 6 har takket nei.

De seks er:

  • Kina
  • Russland
  • Kasakhstan
  • Cuba
  • Marokko
  • Irak

Nobelinstituttets leder, og Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad sier at ingen av disse landene har oppgitt noen begrunnelse til Nobelinstituttet for sitt avslag. Det er heller ikke vanlig at gjøres.

Svarfristen gikk ut på mandag, men flere ambassader har bedt om utvidet svarfrist fordi de måtte konferere med hjemlandets myndigheter på grunn av at årets tildeling er så kontroversiell.

Kina har tatt sterk avstand fra at årets fredspris går til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Ambassadørene i Oslo mottok for flere uker siden et brev fra sin kinesiske kollega, hvor det stod at det kan få konsekvenser om de aktivt viser sin støtte til årets fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Det samme budskapet kom også fra myndighetene i Beijing. Kinas viseutenriksminister Cui Tiankai uttalte på en pressekonferanse at landene som støtter pristildelingen til Liu Xiaobo selv må ta ansvaret for konskevensene dette må få.

- Jeg foreslår at du intervjuer Kinas ambassadør dersom du ønsker flere kommentarer, sa Cubas ambassadør, Rogerio Santana til NRK på mandag.

Cuba er altså ett av landene som har takket nei til å komme.

Kan komme flere

Nobelinstituttets leder Lundestad understreker at det fortsatt kan komme inn flere svar, gitt at 16 land fortsatt ikke har meldt tilbake.

Det er ikke vanlig at Nobelinstiuttet offentliggjør en full liste over hvem som kommer, ikke kommer eller ikke svarer. Det vil de heller ikke gjøre i år, selv om interessen er ekstra sterk gitt Kinas diplomatiske pressforsøk.

- Men det er ikke uvanlig at enkelte land takker nei - rett og slett fordi ambassadøren er opptatt med andre oppgaver.

- I 2008, da Martthi Ahtisaari fikk fredsprisen, var det 10 land som ikke hadde anledning til å komme, sier Lundestad til NRK.

Marokkos ambassadør er en av dem som skal ha kolliderende oppgaver. Iran har tidligere i uken uttalt til NRK at de vil holde seg unna.

Det er spesielt asiatiske land som nøler med å gi svar om sin tilstedeværelse.

India, Pakistan og Indonesia er blant dem som åpent overfor NRK tidligere i uken sa at de venter på svar fra avgjørelse hjemmefra.

Japan vedtok for to dager siden at de stiller. Både med sin ambassadør og muligens en tilleggsdelegasjon som sendes til Oslo i ens ærend.

- Dette er en viktig pris, sa utenriksminister Seiji Maehara på tirsdag. Og visste med det at det sterke spenningsforholdet som for tiden er mellom Japan og Kina trolig ikke blir mindre.

Kina har unngått å kommentere den japanske deltakelsen, ifølge internasjonale nyhetsbyrå.

Debatt i aviser

Også Sør-Korea er i skvis, og saken diskuteres nå i sørkoreanske aviser.

Bør Sør-Korea stille på Nobel-seremonien?, spør forfatteren og den tidligere Korea-korrespondenten for flere store internasjonale aviser Michael Breen.

I sin faste spalte i The Korea Times vedgår Breen at Kinas oppfordring til å holde seg unna prisutdelingen, skaper et dilemma for president Lee Myung-bak og landet.

«Kina er en viktig alliert og kommer ikke med en slik anmodning med lett hjerte» skriver Breen, som opprinnelig er britisk.

Likevel: han råder Sør-Korea til å akseptere invitasjonen til Nobel-seremonien. Og understreker at det er ambassadøren selv som må stille. «Noe annet vil reflektere en uakseptabel mangel på integritet» mener Breen.

EU stiller mannsterkt

NRK har fått opplyst fra EU-kommisjonens utenrikstjeneste at alle EU-land stiller med sine ambassadører under Nobel-seremonien som et svar på Kinas press.

Også den amerikanske ambassadøren kommer. Hans øverste sjef og fjorårets fredsprisvinner, president Barack Obama, har tydelig uttrykt støtte til årets tildeling.

Det ble i går klart at mest sannsynlig blir det en sterk men symbolsk seremoni i Oslo rådhus den 10. desember. Prisvinneren selv Liu Xiaobo kommer ikke, det gjør heller trolig ingen fra hans familie.

På en oppdatert gjesteliste sendt via kontakter fra Liu Xia, prisvinnerens kone, var det ingen fra familien. Verken Liu Xia eller noen av Liu Xiaobos brødre slipper ut fra Kina for å reise til Norge. Det var kun støttespillere som er bosatt utenfor Kina eller Hong Kong som var navngitt.

Dermed holdes diplomet, medaljen og prispengene på 10 millioner svenske kroner tilbake.

- Det blir uansett en sterk seremoni. Stolen til Liu Xiaobo blir stående tom, og det kommer til å bli et stort bilde av ham i salen. Liv Ullmann vil lese opp en av hans sterkeste tekster og Operaens barnekor kommer til synge til ham, etter hans eget ønske, sier Geir Lundestad til NRK.