Hopp til innhold

Hun kan være siste håp for å få delt ut fredsprisen under seremonien

Miljøaktivisten Dai Qing kan være siste håp for at prisen faktisk overrekkes under seremonien i desember. Hun er en av få blant Liu Xiaobos venner som ikke sitter fast inne i Kina.

Dai Qing
Foto: MARIUS BECKER / EPA

Kinesiske myndigheter har reagert kraftig på tildelingen av Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo for hans arbeid med menneskerettigheter i Kina.

Les også: Kineserne avlyser møte med norsk minister etter Nobel-utdeling
Les også: Støre beklager Kinas reaksjon

Reaksjonene har rettet seg både mot landet Norge som huser Nobelkomiteen, men også sterkt mot Lius støttespillere i og utenfor Kina.

Tirsdag ble det kjent at fredsprisvinnerens advokat ble hindret fra å forlate Kina. Menneskerettsadvokaten Mo Shaoping ble stoppet av politi på flyplassen, og forklaringen var at han «kunne komme til å gjøre noe for å skade Kinas nasjonale interesser».

Les også: Menneskerettsadvokat får ikke forlate Kina

– Mange andre har også blitt hindret fra å forlate landet den siste tiden. Tydeligvis forsøker myndighetene å hindre Lius støttespillere å reise utenlands i frykt for at noen skal ta imot prisen på vegne av ham under seremonien i Oslo den 10. desember, sa menneskerettighetsadvokaten Mo til nyhetsbyrået AFP i går.

Ba venner om hjelp

Liu Xia

Liu Xia, fredsprisvinnerens kone, ser ikke ut til å få motta prisen på hans vegne fordi hun er plassert i husarrest.

Foto: Andy Wong / Ap

Lius kone Liu Xia har bedt parets venner og støttespillere om hjelp til å ta imot prisen, men mange av dem havner nå i trøbbel med kinesiske myndigheter.

Fredsprisvinnerens kone skrev i forrige måned et åpent brev der hun inviterte over 100 av Lius venner til å reise til Oslo for å motta prisen på vegne av ektemannen. Mange av personene på lista har siden havnet i husarrest eller under streng overvåking, og nå viser det seg også at de hindres fra å forlate Kina.

Nobelkomiteen uttrykker også at det hele kan ende med at prisen faktisk ikke overrekkes formelt under seremonien i begynnelsen av desember.

– Dette er noe vi har tenkt på en god stund, at det kan mangle noen med en klar myndighet fra prisvinneren som kan ta imot. Det kan hende at diplomet, medaljen og prispengene ikke deles ut til noen under selve seremonien, sa Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad til VG Nett i går.

Det kan være at bare de av prisvinnerens venner som allerede er utenlands er aktuelle til å delta i seremonien på vegne av Liu Xiaobo.

Miljøaktivisten og journalisten Dai Qing seiler dermed opp som et mulig håp for fredsprisseremonien. Hun befinner seg for tiden på reise i Canada, og er dermed allerede utenlands.

Blant personene listet opp som Liu Xiaobos venner er Dai en av få som ikke oppholder seg i Kina og dermed påvirkes av utreisenekten, skriver den taiwanske avisa The China Post.

Sikkerhetsvakter utenfor boligen til Liu Xiaobo

Kinesiske politi har innført et hardt grep rundt kona til Liu Xiaobo og andre opposisjonelle etter fredspristildeling.

Foto: Ng Han Guan / Ap

– Jeg vil reise for min venn

Dai Qing er kjent som journalist og miljøaktivist. Hun ble som Liu Xiaobo fengslet i forbindelse med protestene på Tiananmen-plassen.

Nå har hun uttrykt at hun er ydmyk over å det i hele tatt stå på listen over hans venner. Hvis ingen kommer seg ut av Kina vil hun reise til Oslo for å motta prisen på vegne av Liu.

– Jeg vil da reise til Oslo og utøve min plikt som venn av Liu Xiaobo, skriver Dai i en uttalelse som er publisert på miljøorganisasjonen Probe Internationals nettsider.

Barack Obama med medalje og diplom

Det kan være det vil være noen andre enn Liu Xiaobo som står som Obama og mottar prisen i desember. Eller det kan være utdelingen aldri skjer.

Foto: Odd Andersen / Scanpix/AP

Hun uttrykker at hun hverken kan sammenlignes med fredsprisvinneren, mange av de andre på vennelisten fra hans kone eller kjenner Liu Xiaobo veldig tett. Likevel mener hun det er viktig å vise at de som opposisjonelle ikke lar seg kue. Noen bør møte i Oslo for å motta prisen.

– Jeg vil vise at det ikke stemmer når det sies at ingen kinesere kan delta under fredsprisseremonien, skriver Dia. Hun uttrykker også at hun i så fall vil gjøre det for å vise sin respekt for alle de som nå møter problemer i Kina på grunn av sine meninger.

– Jeg vil i så fall gjøre det av respekt for Liu Xiaobo i fengsel, hans kone i husarrest og alle de andre vennene hans som enten er pågrepet, blir overvåket eller nektet utreise fra Kina.

– Minner om nazi- og juntaoppførsel

Miljøaktivisten Dai er kjent for sin kamp på 1980-tallet rundt oppdemningen av Chang-elven. Som journalist og aktivist satte hun fokus på miljøaspektene ved de enorme utbyggingene av dammer og elektrisitetsproduksjon.

I dag er fortsatt aktiv med base i Beijing i kampen for menneskerettigheter i landet, og det var nok derfor kona til fredsprisvinneren satte hanne på listen over venner som ble oppfordret til å hjelpe med å ta den imot.

Nå reagerer hun kraftig på hvordan Kina har håndtert fredspristildelingen til Liu Xiaobo.

– Dette minner meg om oppførselen til nazistene og den burmesiske juntaen. De ble misfornøyde med tildelingen av fredsprisen til henholdsvis Carl von Ossietzky og Aung San Suu Kyi, og de ble begge nektet å reise for å motta prisen, skriver Dai i sitt innlegg om kinersernes håndtering.

Geir Lundestad

Sekretær for Nobelkomiteen Geir Lundestad forteller at de ikke kan dele ut prisen til hvem som helst.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Miljøaktivisten har fortsatt håp om at noen som står Liu nær skal få reise fra Kina, men hvis ingenting annet løser seg er hun klar. Hun stiller seg da til rådighet for å motta prisen på vegne av Liu Xiaobo.

– Lever godt med at det ikke blir utdeling

Sekretær for Nobelkomiteen, Geir Lundestad, uttrykker til NRK at det uansett hva som skjer skal bli en verdig markering den 10. desember i Oslo. Han forteller at sekretariatet og komiteen må ha mer enn en generell liste fra fredsprisvinneren før de eventuelt overrekker prisen til en person på vegne av Liu Xiaobo.

– Det må være en klar instruks fra prisvinneren eller hans kone om at den bestemte enkeltpersonen skal ta imot prisen på hans vegne, sier Lundestad til NRK.

Dermed er det en litt mer omfattende prosess enn at for eksempel miljøaktivisten Dai Qing reiser til Oslo og er villig til å gjøre den tjenesten for prisvinneren.

– Vi kan ikke bare velge en tilfeldig representant blant 140 mennesker på en liste, sier Lundestad som er veldig tydelig på at de ikke ønsker misforståelser eller at noen prøver å lure Nobelkomiteen.

Å lure utdelerne av Nobels fredspris har noen faktisk klart en gang i tiden. I 1935 var det en advokat som stakk av med både diplom og prispenger.

Carl von Ossietzky vant fredsprisen, men fikk ikke komme for å motta prisen av naziregimet i Tyskland og dermed utga advokaten seg for å komme i hans ærend.

– Det dukket opp en tysk advokat som sa han hadde fått i oppdrag av Ossietzky å motta prisen. Han mottok både diplom og prispenger og stakk av. Det hele var en skandale, sier Lundestad advarende. Han mener derfor at man må være forsiktig, og at de må være hundre prosent sikre på at ingenting går galt.

– Hvis de mottar medalje, og i tillegg en sjekk, så kan det fort oppstå situasjoner som vi ikke ønsker hvis det blir misforståelser, sier Lundestad.

Så selv om det garantert blir seremoni som i alle andre år, er det ikke sikkert at selve det fysiske beviset på prisen vil bli overrakt i år. Lundestad har fortsatt håp om at noen kan ta imot prisen, men tar det heller ikke så tungt om det aldri skjer.

– Vi venter avklaring, men lever også godt med at det ikke blir noen utdeling, sier han og understreker at tildelingen allerede har fyllt mye av sin hensikt.