Hopp til innhold

Pelosi til Nobel-utdelingen

Nancy Pelosi, en av USAs mektigste politikere, stiller på utdelingen av Nobels fredspris 10. desember sammen med lederen for Amnesty International. Flere av Kinas mest fremtrende kinesiske eksil-dissidenter kommer også.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi kommer til Oslo for å delta under Nobel-arrangmentene i Oslo, som Liu Xiaobos gjest.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Nobelinstituttet begynner å få svar fra de 50 gjestene som er invitert på fredsprisvinner Liu Xiaobos vegne.

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo.

Foto: - / Afp

Instituttet mottok for et par uker siden en liste fra Beijing og kretsen rundt Liu Xiaobo, på hvem man ønsket skulle være fredsprisvinnerens gjester under Nobel-arrangementet i Oslo om to uker.

Prisvinneren selv er fortsatt fengslet, hans kone Liu Xia sitter i husarrestert, avskåret fra omverdenen, og hans brødre nektes utreise fra Kina. Ingen fra familien kommer derfor til å være representert i Oslo.

Pelosi og PEN

Ett av navnene på Xiaobos gjesteliste, er den amerikanske politikeren Nancy Pelosi. Hun er nummer tre i det formelle hirarkiet i USA, etter president Barack Obama og visepresident Joseph Biden, som leder av Representantenes hus i Kongressen.

- Pelosi har takket ja til invitasjonen, og kommer til Oslo, bekrefter Nobelinstituttets leder Geir Lundestad til NRK.

Pelosi har som politiker støttet flere kinesiske demokratiforkjempere, både innefor og utenfor Kina. Da Liu Xiaobo ble fengslet på nytt i 2009, leverte hun omgående en protest til kinesiske myndigheter og har fulgt opp siden med krav om at de løslater prisvinneren.

Da pristildelingen ble kunngjort 8. oktober, var Pelosi raskt ute med å stille seg bak valget av Liu Xiaobo som en meget fortjent prisvinner.

Årets tildeling til den kinesiske dissidenten er svært omstridt, og Kina har uttrykt sin sterke misnøye på flere måter.

Pelosi får følge til Oslo både av toppsjefen i Amnesty International Salil Shetty,
og lederen av den internasjonale PEN-klubben John Ralston Saul - som begge også står på Xiaobos ønskeliste.

Prisvinneren selv er en av stifterne av den kinesiske PEN-avdelingen. Mellom 20 og 30 PEN-medlemmer er for tiden i husarrest, fengsel eller arbeidsleir ifølge Liao Tienchi, lederen av PEN-klubben i Kina.

Mange fra 1989-opprøret

Flere fremtredende eksildissidenter kommer også til Oslo.

Liu Xiaobo tilegnet Nobelprisen til ofrene for studentopprøret på Den himmelske freds plass i 1989, da kona Liu Xia fikk fortalt ham om tildelingen.

Mange av gjestene har bakgrunn fra demonstrasjonen som endte i en tragisk massakre, andre var professorer i likhet med Liu Xiaobo, som støttet studentene og som hadde vært deres forbilde for kravene om demokratireformer:

  • Fang Li-Zhi - professoren som inspirerte kinesiske intellektuelle og studenter. Fang var visepresident ved Kinas universitet for vitenskap og teknologi, og regnes som en av studentopprørets åndelige fedre. Under de dramatiske sommerukene i 1989, fikk Fang og ektefellen Li Shuxian asyl i den amerikanske ambassaden før de ble smuglet ut og fløyet til Storbritannia i et amerikansk transportfly. Fang er fortsatt en ledende talsmann for menneskerettigheter. Bor nå i USA.

  • Harry Wu

    Harry Wu.

    Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp
    Harry Wu - den kjente systemkritikeren som ble stemplet som kontrarevolusjonær da han tok avstand fra Sovjetunionens invasjon av Ungarn i 1956. Etter et fluktforsøk i 1960, tilbrakte han 19 år i arbeidsleir. Han kom til USA i 1985, men reiste i hemmelighet tilbake til Kina for å støtte demokratibevegelsen etter massakren på Den himmelske freds plass. Han ble arrestert i 1995, men løslatt etter press fra USA og bor der.

  • Yang Jianli

    Yang Jianli

    Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS
    Yang Jianli - en av studentene som deltok i demokratiopprøret i 1989. Yang ble satt på myndighetenes svarteliste og nektet innreise til Kina igjen etter et studieopphold i USA. Han ble arrestert da han i 2002 ulovlig forsøkte å komme seg inn i landet. Kinesiske myndigheter nektet i flere år for at de hadde ham i forvaring. Etter sterkt amerikansk press, med engasjement fra politikere som Hillary Clinton, Ted Kennedy, John McCain og Bob Dole, ble han løslatt i 2007 og satt på fly til USA, etter fem år i fengsel. Har fortsatt sin aktivisme. Yang har fått et spesielt mandat fra kretsen Liu Xia i å samordne Nobel-besøket på vegne av familien.
  • Bo Fu - en av studentlederne fra Den himmelske freds plass. Ble i 1996 fengslet for å drive en bibelskole. Sammen med kona flyktet han fra hjemlandet samme år. Har vært kalt inn til ulike høringer om Kina i den amerikanske Kongressen, og kjemper fortsatt for forbedring av menneskerettighetene i hjemlandet.

  • Wang Dan

    Wang Dan anno 1989.

    Foto: AP
    Wang Dan - en av de mest profilerte lederne fra studentopprøret i 1989 - kjent gjennom TV-bildene for sitt røde og hvite hodetørkle - er også invitert, men har foreløpig ikke kommet tilbake med svar på invitasjonen.

Flere inviteres

På den første listen over personer som Liu Xia bad om å representere mannen, stod også en rekke opposisjonelle som fortsatt bor i Kina. Men gitt myndighetenes innstramminger i tiden etter kunngjøringen 8. oktober, innså de som har utarbeidet listen på vegne av Liu Xiaobo at trolig ingen - verken fra familie, vennekretsen eller politiske støttespillere - fikk forlate Kina.

Derfor er det på den endelige gjestelisten kun personer bosatt utenfor Kina. Flere bor i USA, andre i Europa, Hong Kong eller Tawian. Fra Hong Kong kommer det blant annet en egen delegasjon bestående av rundt15 personer.

Nobelinstituttet forventer at flere svar vil tikke inn de neste dagene.

I tillegg kommer Nobelinstituttet å invitere en rekke gjester utenom prisvinnerens gjesteliste.

- Dette er kinesere som selv har tatt kontakt med oss, takket for valget av prisvinner og fortalt om sin tilknytning til Liu Xiaobo, enten ved at de er medunderskriver på Charter 08, som Xiaobo førte i pennen på vegne av flere, eller har en nær personlig tilknytning. Derfor har vi funnet det naturlig å sende enkelte av dem en invitasjon, sier Geir Lundestad.

Disse bor både i USA, Europa og Skandinavia. I tillegg er en rekke fremtredende norskkinesere invitert.

- Mange av disse har allerede takket ja, sier Lundestad.