skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Sugababes

Sugababes: Keisha, Heidi, Mutya (Foto: Universal)
Sugababes: Keisha, Heidi, Mutya (Foto: Universal)
Brit. pop/R&B-gruppe, dannet i 1998, debuterte i 2000. Mutya, f. 1985, Keisha, f. 1984, Heidi, f. 1983.

Publisert 25.05.2004 17:03.
Av Rune Johansen.

Mutya vokste opp i Kingsbury i nord-vest-London. Familien bestod av hennes irske mor, fillippinske far, fire storebrødre og to lillesøstre.

Hun begynte tidlig å synge og som seksåring opptrådte hun for 2000 tilskuere. Et annet tidlig høydepunkt var da hun sang på et tv-program som gikk på BBC.

Kingsbury

En annen plass i London ble Keisha imponert av å se den jevnaldrende jenta synge på tv. Keisha likte å synge selv også, og benyttet ofte kassettspilleren til å gjøre opptak.

Keishas familie er opprinnelig jamaicansk og flyttet til Mutyas nabolag da hun var åtte år. Jentene havnet i samme klasse, ble bestevenninner og laget sin egen gjeng, ”The Love Gang”, der de snakket om gutter, klær og musikk.

Venninne-paret var veldig glade i synge, og møttes ofte hjemme til hverandre for å synge til låter som ble spilt på MTV eller radio. Ingen av foreldrene hadde råd til sangtimer eller annen sangutdanning for jentene.

Ron Tom & Sugababes

I 1997 møtte de Siobhan Donaghy på et party, og de tre syngeglade jentene laget gruppa Sugababes året etter.

I omgangskretsen til Siobhans familie var Ron Tom. Ron Tom hadde vært en prominent DJ på den britiske klubb-scenen, før han ble en viktig mann i karrierestarten til Gabrielle, Don-E og All Saints.

Ron Tom var klar over Siobhans talent og han førte Sugababes til studio. Der spilte de inn noen demoer som ble presentert til diverse plateselskap. London Records hadde opplevd kjempesuksess med All Saints og satset stort på å gjøre Sugababes populære.

Et heftig lag med produsenter og låtskrivere hjalp trioen til en sterk debutplate i 2000, ”One Touch”, der både R&B- og pop-appellen var inntakt.

Overload

Sugababes: Keisha, Siobhan, Mutya (Foto: Arkiv/London Records)
I forkant av albumet hadde debutsingelen ”Overload” blitt svært mye spilt på britisk radio og notert seg som en Topp 10-hit i Storbritannia. Tenåringsjentenes friskhet sjarmerte og albumet fikk en varm velkomst fra pressen.

Blandingen mellom britisk dansegulv-musikk, R&B og pop ga Sugababes raskt en fremtredende posisjon blant britiske eksportvarer, selv om platesalget ikke satte rekorder.

Ingen av albumets tre andre singler, ”New Year”, ”Run For Cover” og ”Soul Sound” blandet seg i Topp 10, men opprettholdt allikevel den positive trenden i media og uteliv.

Siobhan ut, Heidi inn

Sommeren 2001 sluttet Siobhan i Sugababes. Keisha og Mutyas nære vennskap førte til at Siobhan hadde følt seg utenfor det gode selskap. Dessuten var hun mer glad i alternativ rock enn R&B og dansemusikk. Hun fortsatte musiker-karrieren med røffere toner i Shanghai Nobody – bandnavnet er en omstokket utgave av hennes eget navn.

Liverpool-jenta Heidi Range sang som 15-åring i Atomic Kittens, men valgte solo-karriere før gruppa fikk platekontrakt og ble kjent. Etter tre år med demo-innspillinger og slunken suksess, fikk karrieren en solid oppsving da hun overtok den ledige plassen i Sugababes.

Auditionen foregikk i hemmelighet, men de vokale mulighetene Heidi tilførte som tredjeperson fikk spaltemeter.

I løpet av høsten 2001 signerte Sugababes ny platekontrakt med Universal Island Records.

Freak Like Me #1

Sugababes: Heidi, Keisha, Mutya (Foto: Universal)
På britiske dansegulv hadde Girls on Top sin bootleg-mix blandet Gary Numans new wave-hit med Tubeaway Army ”Are ”Friends” Electric” (1979) og den amerikanske R&B-divaen Adina Howards eksplisitte ”Freak Like Me” (1995) til stor lykke rundt millenniumsskiftet.

Sugababes første singel fra oppfølgeralbumet var bygd på eksakt samme lest. DJen bak bootleg-mix’en, Richard X, produserte ”Freak Like Me” på nytt for trekløveret, og stjerneprodusentens verk gikk helt til topps på de britiske hit-listene våren 2002.

”Freak Like Me” ble Sugababes første store hit i utlandet, og i Norge debuterte Sugababes på 4. plass etter mye radiospilling på NRK Petre.

I Storbritannia fortsatte nummer 1-suksessen med sommerhit’en ”Round Round”.

3 x Platina og kritikerrost

Albumet ”Angels With Dirty Faces” var et nytt knippe vellykket, kommersiell pop/R&B. Kritikerne mente jentene overgikk debuten i kvalitet; mens trippel platina-plate i Storbritannia vitnet om at tilhengerskaren økte betraktelig.

I likhet med debuten bidro jentene på låtskriversiden på flesteparten av låtene. Ellers var kreditten tildelt Englands mest meritterte låtskrivere og produsenter på den tiden, samt et par bidrag fra svenske hit-snekkere.

Begge de første singlene fra albumet hadde ervervet Sugababes platina-plater. De neste to; ”Stronger / Angels With Dirty Faces” og ”Shape” (med Sting), nådde ikke samme suksess, men superstjerne-statusen var etablert. Sugababes var stjerner på MTV Awards og andre utdelinger, og mottok en rekke priser fra blader og komiteer.

Låtskrivingen til tredjeplaten, ”Three”, begynte i Los Angeles i juni 2003 med Diane Warren. Warren (f. 1956) har i flere tiår vist seg som en av tidenes fremste hit-komponister og har notert snaut 100 Topp 10-hits for andre artister.

Three

Sugababes: Mutya, Heidi, Keisha (Foto: Universal)
I tillegg jobbet Sugababes med Linda Perry (Christina Aguilera, Pink), før flesteparten av samarbeidspartnerne fra tidligere suksesser samlet seg i studio i juli.

På høstparten kom den første smakebiten i form av jentekraft-slageren ”Hole In The Head”.

Stjernetilværelsen hadde gjort Sugababes tøffere, mer selvsikre og voksne. Resultatet førte gruppa til deres tredje nummer 1-hit i Storbritannia, og en rekke topp-plasseringer rundt om i Europa og Asia.

Sugababes framførte hovedmelodien, ”Too Lost In You”, til den stjernespekkede suksess-komedien ”Love Actually”. Diane Warren-melodien sikret trioen en ny kjempe-hit verden over.

USA

Unntaket var USA – et marked engelske og europeiske artister har slitt med å få innpass i, men som Sugababes satser på sommeren 2004.

Albumet ”Three” var mer helhetlig enn forgjengerne, og tydeliggjorde sounden som hadde gjort Sugababes til verdensstjerner. I Storbritannia passerte albumet fem-dobbel platina et drøyt halvår etter utgivelse.

Den tredje singelen fra albumet, ”In The Middle”, har på forsommeren holdt stand som en av Norges aller mest populære melodier på radio.

Sugababes

Keisha Buchanan, vokal, f. 30. september 1984
Rosa Isabel Mutya Buena, vokal, f. 21. mai 1985
Heidi India Range, vokal, f. 23. mai 1983

Album

One Touch (London – 2000)
Angels With Dirty Faces (Universal Island – 2002)
Three (Universal Island – 2003)
Taller In More Ways (Universal Island - 2005)

Bakgrunn: Sugababes (25.05.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SUGABABES

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no