skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Karen Jo Fields

Karen Jo Fields (Foto: Bjørn Bergersen)
Karen Jo Fields (Foto: Bjørn Bergersen)
Norsk/amerikansk pop/vise/folk-artist, f. 1973, debuterte i 2000.

Publisert 19.01.2004 17:35. Oppdatert 26.03.2004 13:55.
Av Rune Johansen.

Karen Josephine Fields Scheel (Gift: SEYNAEVE) ble født 7. desember 1973 i Oslo. Foreldrene dro fra Arizona til Norge for å føde siden det var rimeligere. Moren er norsk, og faren er halvt Cherokee og amerikaner.

Småbarnsfamilien dro tilbake til USA, og kom til Norge da Karen var to år. Hennes far var musiker og Fields vokste opp i et musikalsk allsidig hjem.

Egne låter på Foss VGS

I 10-års-alderen begynte Fields og spille gitar, piano og fiolin. Etter hvert ble fiolin-timene for kjedelig og hun konsentrerte seg om sang, gitar og piano. Fields tok musikk-linja til Foss Videregående Skole og begynte å skrive egne sanger i løpet av gymnastiden.

I 1994 sto Karen Jo Fields og spilte utenfor Nationaltheatret i Oslo. Musikk-samleren og innehaveren av platebutikken Benni’s, Christer Falch, ga henne 20 kroner og sa hun burde gjøre mer ut av sangen. Videre ba Falch henne om å stikke innom butikken hans.

Fields & Falch

Fields jobbet på en kaffebutikk på Aker Brygge og var ofte innom Falch og platebutikken Benni’s som lå i samme lokaler.

I 1995 spilte hun inn sin første demo i studio til Peder Kjellsby (senere produsert for Folk&Røvere, Apollo, Bertine Zetlitz). Falch fikk høre demoen med melodien til hennes far som skulle fylle 50 år og bestemte seg for å gi ut plate med Fields.

Fem år senere

Den første runden med Reality-TV-serien Robinson i 1999 ble en suksess for Falch. Han vant både premien på en kvart million kroner og fikk masse oppmerksomhet i media. Pengene skulle brukes til å spille inn album med Karen Jo Fields.

Mange hevet øyenbrynene over den friske satsingen på en kvinnelig sanger/låtskriver. Tidligere hadde Falch gjennom sitt lille plateselskap C+C gitt ut hip hop fra Oslo Fluid og Darkside of The Force og elektronisk musikk fra Päronsoda og Phileas Fog.

Omfavnet av media

På den nystartede labelen Frode Records kom Karen Jo Fields debutalbum ”Embrace Me” i november 2000. Musikken var i terrenget til vise, pop og folk.

Det rolige tittelkuttet var utgitt som radiosingel en måned tidligere og hadde blitt A-listet av P1 og B-listet på Petre.

Albumet fikk gode kritikker i pressen der låtskriver-talentet og melodiene ble trukket fram sammen med Frode Lias nedtonte produksjon. Nostalgi og billedbruk i tekstene ble godskrevet opphavet, hennes farfar, som var Cherokee-indianer. Albumet solgte tilsammen 7.500 eksemplarer etter en treg start i platebutikkene.

3 uker i februar

3. februar spilte Fields på Rockefeller under den første Alarm-prisen. Hun var nominert i klassen Årets overraskelse med Briskeby, Kim Hiortøy og St Thomas.

Senere samme måned kom åpningskuttet ”A Home Out There” som singel og Fields imponerte blant annet P1s musikksjef til å trekke fram superlativene under hennes konsert på by:Larm i Tromsø.

Multi-artisten John ”John-John” Bruseth laget den NRK-sendte dokumentar-serien ”På nye veier” i 2001. Serien handlet om bevisste kvinner i bygd og by og John-John spilte inn det oversette albumet ”J.L. Seagull”. Karen Jo Fields sang på syv av de 11 melodiene, blant annet singelen ”Song for a Modern Woman”.

Minor Majority

Fields lånte ut stemmen sin til Muzzlewhites ”My hero” og fire låter på Minor Majoritys ”Walking Home from Nicole’s” fra 2001. I tillegg til egne konserter har hun ofte opptrådt akustisk live med Pål Angelskår som Minor Majority.

I oktober 2002 kom radiofavoritten ”Dancing In The Backyard” fra Minor Majority og Karen Jo Fields. På albumet "If I told you, you were beautiful” var Fields å høre på fem låter.

I februar 2002 giftet Fields og den franske konditoren Sebastien Seynaeve seg. I etterkant har hun skrevet sanger på det nye familiespråket.

Kjempehit

Ingen franske sanger var å finne på andrealbumet ”Chase The Blue” som kom oktober 2003. I sommermånedene fram til albumslipp hadde tittelsporet vært en kjempestor radio-hit. Albumet ble Fields første utgivelse på de norske salgslistene med en 12. plass i debutuken etter å ha solgt 8000 eksemplarer.

På anmeldelses-fronten ble debutens suksess overgått. Settet var innspilt i Panser Studio med produsent Frode Lia og Bjørn Bergersen. I tillegg til Fields eget materiale inneholdt albumet en coverlåt fra bluesartisten Taj Mahal.

Taj Mahal og Hendrix

Måneden før hadde Fields sunget ”Castles Made of Sand” på label-kompis Ole Staveteigs album med Jimi Hendrix-tolkninger. I løpet av sommeren 2003 var gjennombruddslåta ”Embrace Me” å finne på soundtracket til den norske film-suksessen ”Kvinnen i mitt liv” (C+C Records).

Utover høsten fikk Karen Jo Fields en ny stor radio-hit med "Let's Talk About Love". Da Minor Majority slapp albumet "Up For You & I" i januar 2004 medvirket som vanlig Karen Jo Fields i duett på et par låter.

Alarm-nominert i Pop

"Chase The Blue" var nominert til Alarm-pris for beste Pop, men nykommeren Julian Berntzen vant den vestlandsdominerte klassen.

Album

Embrace Me (Frode Records - 2000)
Chase The Blue (Frode Records - 2003)

m/ John-John "J.L. Seagull" (Scream Music Entertainment - 2001)

Bakgrunn: Karen Jo Fields (19.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KAREN JO FIELDS

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no