skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

The Apples In Stereo

De musikalske anakronismene i bandet The Apples In Stereo beviser gang på gang at man ikke må ha levd på sekstitallet for å kunne lage den perfekte poplåten.

Publisert 17.09.2001 09:46.
The Apples in Stereo er i bunn og grunn verket til én mann: Robert Schneider. Hans ekstremt høyt utviklede melodiske sans har gjort sitt til at hans band ofte blir nevnt i samme åndedrag som sekstitallsstorheter som The Byrds og Beach Boys - og ikke i plagiatsammenheng.

Den spede begynnelse

Schneider vokste opp i Ruston, Louisiana, og sammen med tre kompiser var han aktiv i diverse Beatles- og Beach Boys-inspirerte band på slutten av åttitallet og begynnelsen av nittitallet. Hans kompiser het Bill Doss (senere frontmann i bandet The Olivia Tremor Control), Will Cullen Hart og Jeff Mangum (som senere dannet bandet Neutral Milk Hotel). Vennene arbeidet også sammen senere - i musikkollektivet Elephant 6.

Universitetsårene

Schneider begynte på Boulder University i Denver, Colorado i 1991,og der kom han i kontakt med bassist Jim McIntyre. McIntyre bodde i sin tur sammen med trommeslager Hilarie Sidney, og bandet ble dannet da gitarist Chris Parfitt forlot sitt eget band og ble med i The Apples In Stereo.

Debututgivelsen, "The Tidal Wave EP", utkom i 500 eksemplarer i 1992 - som første utgivelse på deres egen label Elephant 6.

Vellykket flørt

Schneiders ultrafengende melodier og de sterkt hippieinfluerte tekstene fylte kjapt et tomrom blant de popinteresserte menneskene som savnet flere band av Beach Boys' kaliber.

Med debutalbumet, det fantastiske "Fun trick noisemaker" (1995), var det klart at Schneiders band virkelig hadde kvaliteter som fortjente oppmerksomhet langt utenfor Colorados grenser, og albumet ble en undergrunnshit verden over. På dette tidspunktet hadde Parfitt forlatt bandet for igjen å oppta trådene med sitt gamle band Vince Mole And His Calcium Orchestra, og John Hill ble med i The Apples.. som gitarist en stakket stund.

En travel mann

I tillegg til å ha sin fulle hyre med sitt eget band, hadde Schneider også andre ting å henge fingrene i. Blant annet figurerte han som produsent på andre Elephant 6-utgivelser, blant andre for Regia, Marbles og de tidligere nevnte Neutral Milk Hotel og The Olivia Tremor Control.

I tillegg skrev han og Sidney låter for komikeren og skuespilleren Adam Sandlers humor-album "They're all gonna laugh at you" (1996) og noen låter sammen med den japanske elektronika-artisten Cornelius for sistnevntes album "Chapter 8 - seashore and horizon" (1998).

The Apples' andre album "Tone soul evolution" kom også ut i disse tider, og fulgte opp suksessen som "Fun trick noisemaker" hadde katalysert. Etterspørselen etter bandet bare økte, og til tross for at de ikke hadde noen distribusjonsavtale i Europa, solgte albumet også her i bøtter og spann.

Vellykket flørt del to

Det var ikke bare bandets karriere som blomstet. I 1999 giftet Robert Schneider seg med trommeslager Hilarie Sidney, og sammen kunne de nyte det faktum at The Apples In Stereo var blitt et av de aller mest populære, alternative amerikanske bandene på mange år.

EPen "Her wallpaper reverie" kom ut samme år, til strålende kritikker og stadig overskridende salg. Dessuten kunne man på denne utgivelsen nyte godt av de helt spesielle kunstneriske ferdighetene til Schneiders barndomsvenn William C. Hart, som laget et helt unikt plateomslag.

Videre utvikling

Bandets tredje og foreløpig siste studioalbum "Discovery of a world inside the moone" utkom i 2000. til en såpass massiv etterspørsel at Europautgivelsen måtte bli utsatt et halv år fordi albumet solgte over ti ganger så mye som ventet i USA - og de hadde ikke trykket opp nok plater. Hilarie og Roberts første barn, Maxwell Schneider, ble født i 2000. Samlealbumet "Sound effects 92-00" utkom i 2001.

Lyttetips:

"Seems so" (fra "Tone soul evolution", 1997)
"The bird that you can't see" (fra Discovery of a world inside the moone", 2000)
"Ruby" (fra "Her wallpaper reverie", 1999)
"Chapter 8" (fra Cornelius' album "Chapter 8 - seashore and horizon", 1998)
"Not the same" (fra EP-samleren "Science faire", 1996)
"The rainbow" (fra "Discovery of a world inside the moone", 2000)
"Green machine" (fra "Fun trick noisemaker", 1995)
"Get there fine" (fra "Tone soul evolution", 1997)

Av Jørgen Hegstad

LENKER
The Apples In Stereo Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: The Apples In Stereo (17.09.2001)
Siste saker:

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no