NRK Meny
Normal

Nedkjemper skrivefeil med humor

Komiker André Ulveseter bruker humor for å komme særskrivingsfeilene til livs. Fasiten? 33.000 Facebook-følgere på en helg.

Andre Ulveseter

André Ulveseter har til og med opplevd at lærere vil pryde skoleveggene med bildemontasjene hans.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Er du en av de mange som gremmes over skrivefeil og orddeling? Komiker André Ulveseter er i alle fall en av disse.

Natt til lørdag bestemte han seg for å gjøre noe med det. Væpnet med sitt viktigste arbeidsverktøy – nemlig humor – bestemte han seg for å dra notoriske skrivefeil frem i lyset og henge dem ut til spott og spe.

Resultatet ble Facebook-gruppen «Bilder i kampen mot særskrivingsfeil», der Ulveseter har lagt ut flere humoristiske bildemontasjer som illustrerer hvor galt det kan gå når man deler opp ord som «lammelår», «hostesaft» og «matmor».

Siden kl. 00.35 natt til lørdag har komikeren fått en følgerskare på hele 33.440 personer. Selv er han lamslått over den positive responsen.

Saken fortsetter under bildet

Er du helt skker?

Orddelingsfeil er et velkjent irritasjonsmoment for mange.

Foto: Andrè Ulveseter

Sjokktilstand

– Jeg er vel mer eller mindre i sjokktilstand. Det har haglet med positive meldinger både på gruppen og i den private innboksen min, og jeg er bare så utrolig glad for at folk er opptatt av rettskrivning, sier Ulveseter, som for tiden bor i Ålesund.

Han forteller at han fikk ideen for halvannet år siden da han manipulerte et bilde av et tastatur, og skrev inn teksten «er du helt sikker?» på mellomrom-knappen.

Siden den gang har han sporadisk laget flere bilder, men det var ikke før denne helgen han satt spøken i system og publiserte den på sosiale medier.

Etter tolv timer hadde gruppen fått 1.000 følgere. To timer senere hadde tallet doblet seg. Fire timer senere talte gruppen 4.000 medlemmer. Nå blir Ulveseters innboks stadig fôret med nye bildeideer fra engasjerte lesere.

Saken fortsetter under bildet

Hostesaft

Ordet kan fort få en annen mening når det deles opp.

Foto: André Ulveseter

– Ingen liker en bedreviter

– Hvor opptatt er du av rettskrivning?

– Jeg er veldig opptatt av det. Hvis jeg ser særskrivingsfeil i andres statuser på sosiale medier, så kan jeg miste tråden helt. Jeg skjønner likevel at det ikke er alle som liker at jeg retter på dem. Ingen liker en bedreviter, hehe.

Ulveseter har til og med fått forespørsler fra lærere, som ønsker å printe ut bildene hans og henge dem opp på skoleveggene.

– Det er særlig morsomt. Hvis jeg kan bidra til bedre rettskrivning i skolen, så er det bare helt topp, sier komikeren, som lover å oppdatere gruppen med minst ett nytt bilde per dag fremover.

Oppdatering: Kl. 20.10 søndag kveld hadde antallet gruppemedlemmer steget fra 33.440 til 42.542.

Kokebøker

Ulveseter kommer nok ikke til å slippe opp for ideer med det første. Dette bildet ble lagt ut søndag kveld, og er det ferskeste i rekken.

Foto: Andrè Ulveseter