Utrykning mot djupe asfaltspor

Politi, brann og ambulanse gjør no felles sak og går til kamp mot nedslitte asfaltveger.

Djupe asfaltspor på innfartsvegen

Djupe asfaltspor på den nedslitte innfartsvegen til Molde.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Fredag mobiliserte utrykningsetatene i Molde for å vise at vegene forfaller og er blitt farligere med djupe spor i asfalten.

De stoppet trafikken på innfartsvegen til Molde for å vise med en planke hvor djupe spora er blitt i asfalten.

Mange vegstrekninger i Møre og Romsdal, men også ellers i landet er det mange farlige nedslitte veger på grunn av manglende vedlikehold.

Utrykningsbiler aksjonerte
Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Svaier fra side til side

- Vi i politi, brannvesen og ambulanse mener det nå går på trafikksikkerheten løs, sier Harald Torseth i Nordmøre og Romsdal politidistrikt. De som kjører utrykningsbilene opplever at bilene svaier fra side til side på grunn av spora i de nedslitte asfaltvegene, sier Torseth.

- Også vi er glad for nye veger, sier ambulansesjåfør Per Johan Tøsse, men vi må også ta vare på de vegene vi har. Både vi som kjører utrykningsbiler og den vanlige bilist merker nå det forfallet vi har på vegene.

Ambulanse på utrykning

- Ille for pasientene med sjuketransport på nedslitte veger.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Verre for pasientene

- Vi som kjører ambulanse og personellet vi har med i bilen merker hvor ille vegene er blitt, men mest kanskje pasientene som er veldig vare for bevegelser. Vi opplever at pasientene får mer smerte og blir dårligere under transporten . I tillegg virker ikke utstyret som det skal og vi får feilmålinger og det hender vi må stoppe bilen helt.

Farlig for brannbilene

Brannvesenet kjører ofte større og bredere biler og får også problem med de djupe spora.

- Spesielt under forbikjøring med disse store brede og tunge kjøretøya får vi alvorlige problem, sier Idar Eidem i brannvesenet i Molde.

Spora skaper også farlige situasjoner i regnvær med fare for vannplaning.

Djupe asfaltspor

Djupe nedslitte spor i asfalten på innfartsvegen til Molde, men mye verre mange andre steder.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Komfort og trafikksikkerhet i fare

Leder i trafuikktryggingsutvalget io Møre og Romsdal, Svein Atle Roseth (KrF) sier at tida er rett for å fokusere på dette no fordi alle som er ute på vegene opplever hvor ille det er.

Dessuten er dte no tid for nye budsjett fra vegetaten. Både trafiksikkerheten og komforten i trafikken er i fare, sier Roseth.