Hopp til innhold

Truet av underskudd

Redningsselskapet kan ikke fortsette med driftsunderskudd og varsler kutt i tjenesten.

Redningsskøyta "Platou" sleper hurtigruteskipet "Nordstjernen".

Kutt innen driften av store redningsskøyter kan bli resultatet av underskuddet i Redningsselskapet.

Foto: MMS-foto: Terje Gilleshammer / NRK

Redningsselskapet går med underskudd på om lag 70 millioner kroner.

Generalsekretær Øyvind Stene sier til Nationen at de trenger 30 millioner mer i støtte fra Staten for å opprettholde beredskapen. Selskapet har bedt om 75 millioner kroner i statsstøtte, mot 43 i år.

Redningsskøytene i fare

Øyvind Stene

Generalsekretær i Redningsselskapet, Øyvind Stene, er bekymret for økonomien i selskapet og varsler kutt.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Nå varsler selskapet kutt for å få skape balanse i budsjettet og alle løsninger vurderes.

Til NRK sier Stene at kutt innen redningsskøytene er et av forslagene.

– Det dyreste vi driver med er de store, tunge skøytene som har en betydelig slepekapasitet. Å redde liv er det tross alt det viktigste og det mest grunnleggende for Redningsselskapet, sier Stene som skal drøfte eventuelle tiltak med styret og arbeidstakerorganisasjonene.

– Vi kan fortsette å tappe av pengene våre, da går dette en vei. Om det blir kutt i blir antall båter, seilingstid eller større båter, vet vi ikke. Ett eller annet må vi gjøre dersom vi ikke får til budsjettene vi håper, sier han.

Streber etter bærekraftig driftsnivå

Stene understreker at Redningsselskapet fortsatt har en sunn økonomi, men med 70 millioner i underskudd må det spares om Staten ikke vil bevilge mer.

– Vi må legge frem et budsjett og en plan for driften i årene fremover som gjør at dette går i balanse. Som generalsekretær vil jeg ikke legge fram et budsjettforslag som ikke innebærer et bærekraftig driftsnivå, sier Stene.

Dalende inntekter

Ifølge Nationen hadde Redningsselskapet 355 millioner kroner i inntekter fra spilleautomater i 2005 kombinert med 60,1 millioner kroner i statsstøtte.

I 2010 forsvant spilleautomatene, men selskapet fikk en kompensasjon fra Norsk Tipping på 132, 5 millioner kroner. Samtidig reduserte Staten sitt bidrag til 44 millioner i fjor.