Hopp til innhold

Trosser allergi for å vaksinere barna

Mens tusenvis av skeptikere lar være å vaksinere barna sine grunnet frykt for bivirkninger, er vaksinasjon så viktig for Kristin Hildrestrand at hun ikke nøler med å vaksinere sine barn tross reell fare for allergiske reaksjoner.

Kristin Hildrestrand - vaksinasjon

Mor Kristin Hildrestrand holder datteren Dana (8) stødig mens helsesøster Kirsten Berit Vollan setter vaksinesprøyten.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Tre av mine fire barn tåler ikke sporstoffene av egg, som blant annet finnes i MMR-vaksinen. Ungene kan få anafylaktisk sjokk, noe som kan gi pustevansker og behov for akutt hjelp. Det kan være veldig alvorlig, sier Kristin Hildrestrand.

NRK treffer henne på helsestasjonen i Brattvåg på Sunnmøre, idet hennes yngste datter - Dana (8) - skal bli vaksinert mot difteri, kikhoste, stivkrampe og polio.

Dana er, i motsetning til sine tre søstre ikke allergisk mot egg, men har astma og en rekke andre allergier. I dag er det derimot sprøyteskrekken som for alvor trer inn når helsesøster Kirsten Berit Vollan finner frem nålen.

Sykdom satt stopper

Kristin Hildrestrand - vaksinasjon

– Dette er tredje eller fjerde gangen vi er her, sier Kristin, med datteren Dana (8) på fanget.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Dette er tredje eller fjerde gangen vi er her, sier Kristin, som forteller at vaksinasjonen har blitt hindret av sprøyteskrekk ved flere anledninger.

I tillegg har hun brukt flere år utover det normale for å få gjennomført vaksinasjonsprogrammet på sine barn, grunnet kronisk sykdom og allergier.

Denne gangen går det imidlertid bra, og helsesøster får omsider satt vaksinen til lettelse for både mor og barn.

Motstandsbevegelsen

Vaksinasjon er derimot ingen selvfølge i våre dager. Flere skeptikere lar være å vaksinere barna sine grunnet frykt for bivirkninger, og de siste seks månedene har vaksinemotstanderne fått stadig mer plass i avisspaltene og tv-ruta, sist frontet av skuespiller Søjle Bergmann.

I USA står anti-vaksinebevegelsen stadig sterkere, samtidig som meslingviruset gjør comeback flere steder i verden.

Noen kan få bivirkninger av vaksiner, men ifølge Folkehelseinstituttet er dette sjelden. Tre av Kristin sine barn er blant disse tilfellene, med sterk allergi mot en rekke matvarer - deriblant egg, som brukes til å dyrke frem moderne vaksiner.

Hun nøler likevel ikke med å sikre sine minste mot meslinger, røde hunder, kusma, polio, difteri, og andre utryddede sykdommer man hører stadig mer om.

– Jeg mener det er veldig viktig å vaksinere, og jeg har aldri tenkt tanken på å ikke gjennomføre det med mine barn. Prosessen har tatt lang tid hos oss, grunnet sykdom og allergier, men vi har delt opp vaksinene og tatt den tiden vi trenger for å få gjennomført alle sammen, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Kristin Hildrestrand - vaksinasjon

Dana (8) smiler svært tilfreds etter at sprøytestikket er gjennomført. Mor Kristin er like fornøyd, på datterens vegne.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det er skremmende

Smittevernekspert og tidligere avdelingsleder i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, har tidligere sagt til NRK at det er et marginalt antall vaksineskeptikere på verdensbasis, men at de får ufortjent mye plass i media.

– En får nærmest inntrykk av en folkebevegelse, men det er det slett ikke. De fleste ønsker vaksinasjon for sine barn, men kan bli skremt av den debatten, sier han.

Kristin sier folk må få mene det de vil, men innrømmer at det er ting som skremmer henne litt.

– Man hører plutselig om oppblussing av sykdommer man trodde var utryddet, og jeg er ikke særlig begeistret for det, selv om jeg kan skjønner at enkelte er skeptiske for å sprøyte stoffer inn i barna sine, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Meslingtilfelle i Noreg siste 100 år

Før vaksiner ble innført døde mellom fem og ti barn hvert år av meslinger i Norge.

Foto: Grafikk: Mari Grafsrønningen

– Kan få alvorlige sykdommer

Tilbake på helsestasjonen setter helsesøster Vollan et plaster på Dana, og premierer henne med en leke. Hun treffer mange barn som har sprøytesprekk, men i dette tilfellet er det bedre å møte frykten enn å la være.

– Det er veldig viktig å vaksinere de minste. De har et nedsatt immunforsvar sammenlignet med oss voksne, og kan i verste fall få alvorlige sykdommer som de ellers kunne vært foruten, sier Vollan.

Helsesøster Kirsten Berit Vollan

Helsesøster Kirsten Berit Vollan sier småbarn i verste fall kan få alvorlige sykdommer som de ellers kunne vært foruten.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

De siste årene har i snitt mellom 93 og 94 prosent av Norges befolkning injisert sine barn med MMR-vaksinen som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

Hva tenker du som helsesøster om vaksinemotstanderne og deres frykt mot bivirkninger?

– Det å vaksinere er et eget valg, men det er langt verre med sykdommene man kan få ved å ikke gjøre dette. Folkehelseinstituttet anbefaler sterkt å vaksinere barn, og dette forholder vi oss til som helsepersonell.

Må på sykehuset eller legekontoret

Dana smiler med elefant-leken i hendene, tilfreds over å være ferdig med sprøytestikket. Nå er alle Kristin sine barn snart gjennom vaksinasjonsprogrammet, uten å ha blitt rammet av allergiske reaksjoner.

På grunn av allergiene har vaksinene blitt tatt enten på sykehuset eller legekontoret, med helsepersonell og adrenalinsprøyter i umiddelbar nærhet.

– De har enn så lenge ikke fått reaksjoner, men de har derimot fått det etter å ha spist egg og andre matvarer, så jeg vet hva som kan skje. Det har vært en lang prosess, men nå er vi snart i mål, sier Kristin.

Kristin Hildrestrand - vaksinasjon

Bare glede å spore hos Dana (8) etter å ha gjennomført vaksinasjonen. Nå er nesten alle barna til Kristin i mål.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK