Trollstigen åpnes ikke til pinse

Trollstigen har i gjennomsnitt vært åpnet 25.mai, men i år blir det ikke slik. Den store rasfaren gjør at det ikke er forsvarlig å åpne Trollstigen og Geiranger-Langvatn til pinse, melder Statens vegvesen.

Video TROLLSTIGEN

Slik ser vegen fra til Trollstigen ut, sett frå lufta.

– I gjennomsnitt de siste 15 årene har Trollstigen vært åpnet 25 mai, og det har vært ganske forutsigbart, men i år må vi gi oss tid til og se at fjellsiden får roet seg, slik at vi kan åpne, sier seksjonsleder Ivar Hol i Statens vegvesen.

– Har Trollstigen vært åpnet så sent før?

– Den har vært åpnet senere enn det her, men det som har vært spesielt i år er at det har vært veldig kaldt i mai, og i slutten av april og mai kom det mye nysnø, som ikke oppfører seg likt som den gamle snøen, sier Hol.


Steinblokk på 30 tonn

Ivar Hol

- Naturen styrer vi ikke over, sier Ivar Hol i Statens vegvesen.

Foto: Remi Sagen / NRK

Hol sier det fortsatt er snø igjen i fonnene, og den siste uken har det gått flere ras både i Trollstigen og på Geirangerfjellet. Nysnøen begynner å tine når solen kommer frem, og det gjør at Vegvesenet mener veien må være stengt en stund til .

– Inn i Kvanndalsbotn i Geiranger kom det ned sammen med nysnøen en svær steinblokk på kanskje 30 tonn, som vi brukte tirsdagen på å sprenge og flytte på. Det er store krefter som er i sving, sier Hol.


Naturen styrer

Det ikke er sikkert når Trollstigen og Geiranger-Langvatn åpnes igjen. Ivar Hol sier værforholdene avgjør.

– En sen åpning er selvfølgelig uheldig for turistnæringen, men sikkerheten kommer først. Vi kommer ikke til å åpne før vi er sikre på at det er trygt for entreprenørene og for trafikantene. Når det blir, vet vi ikke. Naturen styrer vi ikke over, sier Hol.

Vegvesenet ser likevel på mulighetene for en delåpning til Djupvatnet fra
Geiranger, men det er ikke avklart, og vil vurderes fra dag til dag.

Når Trollstigen åpner, vil vegen være nattestengt mellom 2000 og 0700 i hele juni på grunn av arbeidet med utbedring av svingene.