Normal

Trodde det var mus. Men ...

- Jeg var sikker på at det var ei mus katten hadde tatt med seg. Og jeg hadde jo ikke hjerte til å kvitte meg med den.

Rotta "Jerry"
Foto: Nyhetsspiller / NRK

Det forteller Marte Krogen Seberg. - Jeg er en slik dyreelsker, og jeg greier ikke å se på at musa blei drept, forteller hun.

Tok "musa" ut av munnen på katten

Det var altså katten som hadde vært på fangst. Stolt kom katten hjem med byttet sitt. Og som skikkelige katter pleier å gjøre hadde hun holdt byttet sitt levende. Med en sprellende "mus" i munnen kom katten hjem. Men katteeier Marte Krogen Seberg hadde ikke hjerte til å la katten gjøre ende på "musa".

- Jeg tok "musa" ut av munnen på katten. Da hadde "musa" en skadd fot og skadd hale. Jeg sa til pappa at denne måtte vi gjøre frisk igjen.

Marte Krogen Seberg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Marte Krogen Seberg trudde ho skulle bli matmor for ei lita mus. Men musa viste seg å utvikle seg til hannrotta 'Jerry'.

Men "musa" vokste

Men nå var det altså slik at denne "musa" vokste. Og vokste. Og vokste enda mer, slik at den faktisk ble ganske stor. En dag tante kom hjem ble spørsmålet satt på dagsorden:

Er dette virkelig en mus, eller kan det kanskje være ......

- Jo, jo, jo, sa jeg. Dette er ei lysprikka husmus, sa jeg til tante. Jeg var jo helt sikker på det. Men så viste det seg jo at det slett ikke var det, sier Marte Krogen Seberg.

Rotta koser seg hjemme

Og, ja: Det var faktisk ei rotte pus hadde tatt med seg. Og i dag har rotta funnet seg virkelig godt til rette hjemme hos Marte Krogen Seberg. Den piler høyt og lavt. Den slipper tidt og ofte ut av buret. Og er blitt en skikkelig godlynt og frekk liten rakker.

- Han er jo bare en liten tenåring nå. Han er skikkelig vill og gal. Han har jo de ballene.. Det var faktisk det første vi la merke til. Det er jo helt sykt, sier Marte Krogen Seberg.

Ikke alle er like begeistra

Det er ikke alle i famlien som er like begeistra over å ha fått ei rotte i huset.

- Nei, kanskje ikke alle. Ho mamma er ikke så begeistra, og ikke vennene til mamma heller. Men jeg vet ikke helt hva pappa mener. De har vel ikke så mye de skulle ha sagt, sier den glade rotteeieren. Det er jo mi rotte. Det er jeg som betaler for henne, sier hun.

En liten mammadalt

Marte Krogen Seberg var litt betenkt over å skulle ha rotta Jerry i bur. Men hun fant ut at det var kanskje det beste.

- Det er bedre at han får være på et trygt sted, enn at jeg skulle slippe han ut og at han skulle bli mer skadd, sier hun. Og nå er rotta Jerry blitt en liten mammadalt, forteller Marte Krogen Seberg.

Rotta "Jerry"

Rotta 'Jerry' har fått seg bur.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK