De som kom til akvariet i Ålesund torsdag fikk lære at man kan lage mange spennende retter av hodet til torsken. Både kjake og tunge fikk de både se og smake på.
– Når du får kjaker og tunge så er det ofte andre konsistenser. Og så er det jo slik at vi kokker liker å servere litt nye ting, smiler leder av Klippfiskakademiet, Mindor Klauset.
Vil lære opp de unge
Akvariet vil gjennom fokus på torsken denne uka lære de unge å forvalte denne ressursen – fra den blir fisket i Borgundfjorden – til den kommer på matbordet.
– Det er første gang jeg har smakt torsketunge, og konsistensen var ikke det beste jeg har vært borti, men kjakene var overraskende bra, sier Birgitte Giske som hadde tatt turen.
Selv om kjakene overrasket positivt vil hun ikke servere torskekjaker hjemme når de skal kose seg på lørdagskvelden.
– Absolutt ikke, ler hun.
– Torsken er fantastisk
Det hele foregår på ulike arenaer over flere dager, blant annet på Kiperviktorget i Ålesund sentrum.
«Se torsken, se torsken» runger over byen for å hylle hovedpersonen selv: torsken. I lavvoen som er satt opp fyller dampende gryter med bacalao og gratinert klippfiskgryte lufta med gode og fristende dufter.
– Jeg blir i strålende godt humør av å feire torsken i Ålesund, sier Yvonne Haagensen i Ålesund Sentrumsforening.
– Torsken er en fantastisk råvare, barna våre må få vite hvor vi har maten vår fra, og derfor synes vi Ålesund må ta hevd på torsken. Da er det på sin plass med en festival i dens ære.
Fride Fiskerstrand fra Fisketorget Delikatesse, merker at det er godt fiske i år.
– Det er veldig stor pågang. Vi klarer nesten ikke å skive opp nok torsk og koke unna nok rogn før det er tomt, sier hun.