NRK Meny
Normal

Torsketunge og torskekjaker er ikke for alle...

Det meldes om et eventyrlig torskefiske denne sesongen. I Ålesund har dette gitt støtet til flere dagers feiring og fest for torsken.

Det meldes om et eventyrlig torskefiske denne sesongen. I Ålesund har dette gitt støtet til flere dagers feiring og fest for torsken.

En kokk fra Klippfiskakademiet tilbereder torsk til de fremmøtte på Atlanterhavsparken.

De som kom til akvariet i Ålesund torsdag fikk lære at man kan lage mange spennende retter av hodet til torsken. Både kjake og tunge fikk de både se og smake på.

Mindor Klauset

Leder av Klippfiskakademiet, Mindor Klauset, viste frem mange spennende retter til de fremmøtte på Atlanterhavsparken i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Når du får kjaker og tunge så er det ofte andre konsistenser. Og så er det jo slik at vi kokker liker å servere litt nye ting, smiler leder av Klippfiskakademiet, Mindor Klauset.

Vil lære opp de unge

Akvariet vil gjennom fokus på torsken denne uka lære de unge å forvalte denne ressursen – fra den blir fisket i Borgundfjorden – til den kommer på matbordet.

– Det er første gang jeg har smakt torsketunge, og konsistensen var ikke det beste jeg har vært borti, men kjakene var overraskende bra, sier Birgitte Giske som hadde tatt turen.

Selv om kjakene overrasket positivt vil hun ikke servere torskekjaker hjemme når de skal kose seg på lørdagskvelden.

Birgitte Giske

Birgitte Giske vil ikke servere torskekjaker hjemme med det første.

Foto: Brede Røsjø / NRK

– Absolutt ikke, ler hun.

– Torsken er fantastisk

Det hele foregår på ulike arenaer over flere dager, blant annet på Kiperviktorget i Ålesund sentrum.

«Se torsken, se torsken» runger over byen for å hylle hovedpersonen selv: torsken. I lavvoen som er satt opp fyller dampende gryter med bacalao og gratinert klippfiskgryte lufta med gode og fristende dufter.

– Jeg blir i strålende godt humør av å feire torsken i Ålesund, sier Yvonne Haagensen i Ålesund Sentrumsforening.

– Torsken er en fantastisk råvare, barna våre må få vite hvor vi har maten vår fra, og derfor synes vi Ålesund må ta hevd på torsken. Da er det på sin plass med en festival i dens ære.

Fride Fiskerstrand fra Fisketorget Delikatesse, merker at det er godt fiske i år.

– Det er veldig stor pågang. Vi klarer nesten ikke å skive opp nok torsk og koke unna nok rogn før det er tomt, sier hun.