Hopp til innhold

Tett kjøttkonkurranse

Det skjæres, rulles og brettes under NM i kjøttfag i Ålesund. Aud Rigmor Slagnes fra Ålesund kom på 4.plass.

NM i kjøttfag
Foto: Marianne Hjelset / NRK

Aud Rigmor Slagnes
Foto: Marianne Hjelseth / NRK

NM i Kjøttfag, finstykking for lærlinger, blir arrangert for 13. gang under Matfestivalen i Ålesund i dag. Bare en av deltakerne i år kommer fra Møre og Romsdal: Aud Rigmor Slagnes fra Ålesund, som er lærling hos Dalen kjøttvarer. Det var jevnt i teten, og hoveddommeren mente det var et høyt nivå.

- Jeg tror det går bra. Så langt har jeg skjært ned et svinelår. Delt det opp, og tatt bort senen i en mørbradbiff. Jeg har også lagd to ruller, sier Slagnes til NRK mens konkurransen pågår.

Ser på andre

Totalt konkurrerer ni lærlinger og åtte svenner i to separate klasser.

- Nå skal vi produsere varer. Det skal være presentabelt og du skal gjøre det på en enkel måte. Du skal også gjøre det på en økonomisk måte.

Deltagerne står tett i tett og konkurrerer.

- Jeg synes det er greit å se på andre, og man kan også få inspirasjon.

Hoveddommer Bjørn Tore Teigen er imponert over Aud Rigmor Slagnes.

- Innsatsen er veldig bra. Nå kommer hoveddelen, og få dette gryteferdig. Nivået er høyt blant deltagerne.

 Lene Lindland fra Oslo vann NM i kjøttfag for lærlingar

Lene Lindland frå Oslo er ny noregsmeister

Foto: Marianne Hjelseth / NRK

Vanskelig å rekruttere

Det er veldig vanskeleg å rekruttere lærlingar til kjøttfaget. De fleste som vil arbeide med mat havner i restaurantbransjen, ikke alle vet mulighetene som kan skjule seg bak en kjøttdisk.

- Nivået er svært høyt, og NM-gullet kan havne hos hvem som helst av deltakerne, sier hoveddommer Bjørn Tore Teigen.

Det er 13. gang den tradisjonsrike konkurransen avholdes i Norge. I løpet av mesterskapet skal mangfoldige kilo kjøtt gjøres om til de lekreste ferskvareprodukter.

- Det er landets aller dyktigste som møtes til dyst i NM. For å komme så langt må man beherske faget til fingerspissene - alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedingstips, forteller Espen Lynghaug, fagsjef hos NHO Mat og Bio.

Han synes at NM i kjøttfag er med på å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen, og dermed hever nivået på ferskvareproduktene norske konsumenter finner i ferskvaredisken.

- Detaljer vil avgjøre

Teigen er med som dommer i NM for kjøttfag for tiende gang, og har vært hoveddommer de siste fem årene.

- Konkurransen er svært tett, og bare detaljer vil skille mellom medaljer og hederlig innsats. De som vil hevde seg må skape noe eget og annerledes. Samtidig kommer dommerne til å være strenge på hygiene og orden, advarer Teigen.

NM i kjøtfag for lærlingar, Matfestivalen i Ålesund

Lene Lindland sitt vinnarbord

Foto: Marianne Hjelseth / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL