Hopp til innhold

Taper store summer på ras

Bedrifter i Sunndal har tapt 12 millioner kroner i omsetning på grunn av raset på Oppdølsstranda i august.

Oppdølsstranda

Oppdølsstranda etter raset i august

Foto: Eirik Haukenes / NRK

For 12 millioner kroner ville en kunne bygge 200 meter med tunnel, sier Sunndal Næringsforening. - De siste åra er det investert for sju milliarder kroner i nye industrianlegg i Sunndal, men mange av arbeiderne må leve med usikkerheten om de kommer seg trygt til og fra arbeid. Vi investerer for framtida, men raset setter oss tilbake i tid, sier Næringsforeningas Asbjørn Tronsgård til Adresseavisen.

Ordfører Tove-Lise Torve (Ap) legger i dag fram disse tallene for rikspolitikerne.

Les videre under bildet

Asbjørn Tronsgård

Asbjørn Tronsgård, Sunndal Næringsforening

Foto: Stig Morten Waage / NRK

Også storsamfunnet taper

Næringsforeninga baserer tallene på omsetningsrapporter fra medlemsbedriftene etter raset 24. august. - Innen handelsnæringa er svikten på oppimot 6 prosent etter raset. Dette slo til før finanskrisen ble et begrep på alles lepper, sier Asbjørn Tronsgård i Sunndal Næringsforening til Adresseavisen. I tillegg rapporterer flere bedrifter om vesentlige kostnadsøkninger, men det er ikke produksjonstap av betydning.

For storsamfunnet har raset kostet atskillig mer, sier Tronsgård. Han er spent på om rasfrykten har endret kjøre- og handelsmønsteret mellom Kristiansund og Oppdal permanent, slik at konsekvensene blir langt mer omfattende.

Sunndal og Tingvoll

Adresseavisen har snakket med flere næringsdrivende på Sunndalsøra. Kjøpesentret Amfi Sunndal har tapt flere hundre tusen kroner i uka på grunn av situasjonen i Oppdølsstranda, men tror det vil bedre seg når rasnettet er på plass og kolonnekjøringa opphører. Hos Shell/Sunndalsøra Bilistsenter har talet på kunder gått kraftig ned.

Også nabokommunen Tingvoll har fått merke følgene av raset. - Liv Smedsrud i klesbutikken A. Haugen sier at kommunen ikke har den gjennomgangstrafikken den hadde før raset. - Dette er ganske enkelt krise for hele vårt næringsliv, sier hun.

Ordføreren møter rikspolitikere

Tove Lise Torve

Tove-Lise Torve

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordfører Tove-Lise Torve sier til NRK at foruten de pengene næringslivet har tapt, har kommunen etter raset brukt store summer til båtskyss og personalressurser for å få hverdagen til å henge i hop. Hun minner om at det vil koste 600 millioner å bygge tunnel langs hele den rasfarlige stranda og at det altså alt nå kan vises til tap på 12 millioner kroner lokalt. Tirsdag møter hun politikere fra regjeringsfraksjonen i transportkomiteen og statssekretæren i Samferdselsdepartementet.

- Jeg skal legge fram tallene fra Næringsforeninga, men bruker mest tid på å finne en løsning slik at tunnelen på Oppdølsstranda blir bygd så fort som mulig. På Nordmøre var det bortimot 70 prosent som stemte rødgrønt sist, så det er store forventninger, sier Torve.

Den 19. desember er det nye fangnettet på plass i fjellsida over riksveg 70, og vegen blir åpnet for vanlig trafikk. Da blir det slutt på båtskyssen for elever fra Ålvundfoss og Ålvundeid som skal til og fra Sunndalsøra. Foreldrene ved Ålvundeid skole har fått innvilget søknaden sin om at elevene som skal til Sunndalsøra på svømming annenhver uke må bli fordelt på to busser for å minske konsekvensene av et eventuelt ras.