NRK Meny
Normal

Sykehuskonflikten på 1 minutt og 31 sekunder - Se og bli klokere

Har du problemer med å henge med i svingene? Er det litt vanskelig å forstå hvorfor de spretter sjampanjen i Kristiansund og depper i Molde? Fortvil ikke. Denne videoen gir deg hele konflikten på 1 minutt og 31 sekunder. Snurr film!

Video BAKGRUNN FOR SYKEHUSSAKEN

Her får du bakgrunnen for sykehusstriden på Nordmøre og i Romsdal på 1 minutt og 31 sekunder. Det er bare å sette i gang videoen med en gang.

Det er en langvarig konflikt, og den har bølget frem og tilbake. Moldensere har vært glade og lettet og i festhumør i en periode. I går var det Kristiansunderne som jublet.

Sprengstoff, nabokrangel og borgerkrig

Arill Riise

Her annonserer daværende programleder Arill Riise at sykehusstriden komer til å blei en het potet.

Foto: NRK
Harald Stokke

På mikrofonen ser vi at sykehusstriden har vart en stund. Harald Stokke liker ikke at det sås tvil om fremtiden til sykehuset i Kristiansund.

Foto: NRK
Sylvia Brustad

Her kommer minister Sylvia Brustad er lover nytt sykehus i Molde.

Foto: NRK
Jens Stoltenberg

Soria Moria-erklæringen er et faktum, og statsministeren lover at lokalsykehus ikke skal legges ned.

Foto: NRK
Anne-Grete Strøm-Erichsen

Så kommer Anne-Grete Strøm-Erichsen til området og varsler at hun vil ha utredet ett felles sykehus.

Foto: NRK
Sjampanje Kristiansund Øyen Unger

Så blir alt forandret, og sjampanjekorken smeller i taket i Kristiansund.

Foto: NRK

Dette er begreper som er blitt brukt om sykehuskonflikten. Den har vakt sterke følelser og deltagerne har brukt hardtslående symbolikk i konflikten. Mange husker kanskje binders-aksjonen i Kristiansund, en symbolikk som henspeilte på motstandskampen under krigen.

Mange tog

Toget har gått, heter det i mange politiske sammenhenger. I denne saken har tog både kommet og gått. Det har vært fakkeltog i flerfold både i Molde og Kristiansund. Men like mange har de vært, togene rundt ministre, som har lovet og forklart. Se bare i videoen her hva som er blitt sagt.

Utsettinger og utredninger

Det har gått med noen timer til utredninger, arkitekttegninger og kalkyler. Dokumenter er blitt produsert og som du vil se i videoen har journalistene og fotografene svidd av noen kilowatt med strøm til blitslamper under et utall pressekonferanser.

Sykehus i forfall

Samtidig med at planer har blitt lagt og planer har blitt forkastet ser vi også sykehus i oppløsning. Bildene av det fysiske forfallet har vært tydelige når det gjelder det 50 år gamle sykehuset i Molde. I Kristiansund har det vært stilt spørsmål ved den faglige utviklingen og rekrutteringen ettersom fremtiden har vært usikker.

Se videoen fra første demonstrasjon til siste sjampanjekork. Kom gjerne med din kommentar her: