Trolig kommer flere prisoppganger i hele landet. Bare abonnenter med fastprisavtale er forskånet. Spesielt ille er utsiktene i Midt- og Nord-Norge med strømsjokket som er varslet torsdag, og som kan vare ved.
Ingen kraftkrise
Strømleverandørene vil likevel ikke kalle situasjonen for kritisk. Svein Rødal er daglig leder i Istad Nett i Molde, og beredskapssjef for strømforsyningen i Møre og Romsdal. Han viser til at vannmagasinene fortsatt inneholder mye vann.
Svein Rødal, Istad Nett
Foto: Picasa 2.7- Vi har gått inn i et nytt år med brukbare vannmagasin over hele landet. Nå har vi hatt noen dager med kaldt og tørt vær, og dette skal vi takle. Så langt jeg ser er det ikke noen grunn til å være bekymret for strømsituasjonen, sier Svein Rødal til NRK Møre og Romsdal. Men varer dagens situasjon i over en måned må vi vurdere om vi står overfor en risiko, sier han.
Les også:
Les også:
Prisøkning
Men kulden fører til økt etterspørsel og dette driver prisene opp. Og prisene kan komme til å holde seg høye.
- Prisøkningen er drevet av den langvarige kulda som har gitt et høyt strøm-forbruk, men jeg har vondt for å tro at prisene vil falle noe særlig igjen om kulda skulle avta noe. Snarere kan det komme flere prisøkninger. Vi må huske at strømprisen fortsatt er betydelig lavere enn i fjor på denne tida, sier handelsdirektør Ole Gabrielsen i kraftleverandøren Lyse til NTB.
I Statnetts landssentral kontrolleres de store strømlinjene.
Foto: Johan B. SættemLes også:
Brutte lovnader ?
Like før jul gikk aktører i kraftbransjen ut og nærmest lovet lave strømpriser gjennom denne vinteren, selv med sprengkulde. Årsaken til dette var en relativt god fyllingsgrad i vannmagasinene og et lavere strømforbruk som følge av lavere aktivitet i kraftkrevende industri. Foreløpig har de sine ord noenlunde i behold, men strømprisen er nå i ferd med å nærme seg det som kan kalles et normalnivå for årstiden. Vi bruker enorme mengder strøm for tiden, og for landet som helhet ble det onsdag morgen satt ny forbruksrekord på vel 24 millioner kilowattimer i løpet av en time.
Over 30 øre
Ingen landsdekkende leverandører tilbyr nå strøm til under 30 øre kilowattimen. De billigste fra uke 3 i 2010 er Gudbrandsdal Energi Lavpris og Ustekveikja Energi som begge opererer med en standard variabel strømpris på 35,90 øre per kilowattime. I andre enden av skalaen ligger Lærdal Energi med en strømpris på 45,10 øre per kilowattime. Av samtlige norske strømleverandører topper likevel Kraftinor AS i Bø i Vesterålen Konkurransetilsynets oversikt. Kraftinor har varslet en kilowattimepris på 62,38 øre fra uke 3.
Sjokkøkning
For Midt- og Nord-Norge er situasjonen veldig usikker som en følge av måten kraftsystemet og nettet er oppbygd på. Torsdag får dette området en sjokkpris på strøm på over 1 krone per kilowattime i snitt, og i Statnett vet de ikke hvor lenge denne situasjonen vil vare ved. Prisen på strøm vil med andre ord være mer enn dobbelt så høy i disse landsdelene som i Sør-Norge. Den som har sikret seg en fastprisavtale kan lene seg tilbake i øyeblikket. Strøm til fastpris er ikke lenger på billigsalg. En ettårsavtale kan nå handles til 39,35 øre per kilowattime som laveste alternativ. En treårsavtale fås kjøpt for 44 øre per kilowattime.