Hopp til innhold

Stokke-salget var ikke overraskende

Møbelhistoriker Eldar Høidal synes ikke det er overraskende at Stokke AS er kjøpt opp av et sørkoreansk selskap.

Stokke AS

Stokke AS har store fine lokaler i Ålesund. Møbelhistoriker tror ikke ansatte må flytte på seg enda.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Selskapet Stokke er mest kjent for produkt som Tripp Trapp- stolen og barnevogna Xplory. Det er 45 år gamle Jung-Ju Kim som kjøper det suksessfulle selskapet. Han eier blant annet spillselskapet Nexon Online Games og er rangert som nummer 11 blant Sør-Koreas rikeste.

Et tidsspørsmål

Eldar Høidal

Møbelhistoriker Eldar Høidal tror det kan være positivt med et Stokke-salg.

Foto: Privat

Møbelhistorikeren som har skrevet bok om Stokke, sier at det var et tidsspørsmål før selskapet kom til å selge.

– De har vært ute og orientert seg om potensielle kjøpere i lang tid fordi de er opptatt av å utvikle selskapet videre og fortsatt være en global aktør innenfor barneutstyr, sier han.

Møbelbedriften har vært familiedrevet i flere generasjoner. Det startet opprinnelig opp som "Møller og Stokke", men i 1955 solgte Bjarne Møller seg ut og selskapet skiftet navn til Stokke Fabrikker AS. Høidal tror at salget som er gjort nå viser at utviklingen er det viktigste.

– Det betyr at bedriften får en solid økonomisk base. En familie har begrensede ressurser som er tjent i bedriften. Tripp Trapp- stolen har brakt mye penger inn i selskapet. Ved å selge til et annet selskap får man bredere kapitalbase til å satse tyngre både på produktutvikling, markedsføring og salg for å satse sterkere globalt, sier han.

Et viktig marked

Høidal er heller ikke overrasket over at det blir solgt til et sørkoreansk selskap.

– Det har vært et viktig marked for Stokke i mange år og Sør-Korea er opptatt av vestlig design, funksjonalisme og skandinavisk design står høyt, forklarer han.

At eieren er en stor spillaktør, er heller ikke overraskende.

– Det er ikke tvil om at det er mye penger i spillbransjen. Dette er et selskap som kan vokse veldig fort. De har også mye kompetanse på det som går på internett og online- aktivitet, noe Stokke må engasjere seg i siden salg skjer på en annen måte nå enn tidligere.

Kan være positivt for fylket

Selve produksjonen til Stokke har skjedd i utlandet de siste årene, mens administrasjonen og produktutviklingen har vært her. Høidal tror ikke arbeidsplassene på Sunnmøre står i umiddelbar fare.

– Stokke-familien er patriotiske og vil gjerne sikre at arbeidsplassene beholdes i Norge og på Sunnmøre. Jeg tror at avtalen på kort sikt er at arbeidsplassene skal bestå her, de hadde nok ikke solgt om de ikke hadde en slik forsikring, sier han.

Historikeren tror salget kan være positivt for Møre og Romsdal.

– Vi kan jo håpe at det vil sikre arbeidsplasser og kanskje gi rom for flere. Stokke arbeider alltid med nye produkter og konsepter, så salget fører kanskje til mer kreativitet og ressurser inn i bedriften, sier han.

Vil ikke være et "hinder"

Rune Stokke bidro selv til avslutningsordene i boken til Høidal, "I bevegelse" fra 2007. Der skrev han blant annet:

« Å selge Stokke AS eller finne annen eierstruktur er ikke noe tema pr. i dag. Men grunnleggende mener jeg det er slik at når en selv ikke kan tilføre det bedriften trenger i høyt nok tempo må en vurdere om en er den rette eieren. En må ikke bli et hinder for bedriften, de ansatte og det potensialet som ligger i bedriften»

Hverken eier Rune Stokke eller styreleder Wilhelm Mohn var tilgjengelige for kommentar i dag.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL