Hopp til innhold

Protesterer mot fotballbane ved vernet kirke

– Jeg og mange med meg opplever en sorg over at kulturlandskapet ved Stangvik kirke er endra og kan bli enda mere endra. Det sier prest Torbjørn Brøske, som på eget initiativ mobiliserer til folkemøte om kunstgrasbanen ved det freda kirkestedet og den verna kirka i Surnadal

Kunstgrasbanen ved Stangvik kirke

Er det en helsefarlig kunstgrasbane som også forringer kulturlandskapet på det freda kirkestedet ved Stangvik kirke?

Foto: Privat/Torbjørn Brøske

Sidan sommeren 2014 har Torbjørn Brøske engasjert seg mot at leikeplassen ved Stangvik kirke skulle omarbeides til fotballbane med kunstgras. Nå står banen ferdig trass protester også fra biskop og fylkeskonservator.

Skjemmende

– Kunstgrasbanen forringer og forstyrrer det visuelle inntrykket av kirka og kan være skjemmende på det helhetlige miljøet, har biskop og vernemyndigheter argumentert med. Det blir vist til til at det har vært kirke på stedet siden 1407, og at det kan ha vært menneskelig aktivitet i området siden før-kristen tid (år 1000).

Les også Biskop vil ikkje ha kunstgras

Nå frykter Brøske at det kan bli enda verre med planer om lyktestolper og ballnett rundt banen. Planene er konkrete og det er alt støpt fundament til lysmaster og lagt strømledninger og planlagt fangnett eller ballnett.

Kunstgrasbanen sett fra kirka i Stangvik

Kunstgrasbanen sett fra Stangvik kirke

Foto: Privat/Torbjørn Brøske

På folkemøtet torsdag kveld vil de fokusere på kunstgrasbanen sin innvirkning på kulturlandskapet ved kirka, avtalen med Miljødirektoratet om bruken av området ved kirka og de helsemessige farene knytta til kunstgras og gummigranulat.

Brøske viser til den tinglyste avtalen mellom Surnadal kommune og Miljødirektoratet om at området ikke skal brukes til anna enn friluftsformål.

– Jeg stiller spørsmål om en fotballbane en del av friluftsformålet, sier Brøske.

Helsefarlig gummistoff

Helsefarene med gummistoffet på kunstgrasbanen hadde ikke Torbjørn Brøske kunnskap om da han begynte å arbeide med saka. Men nå har han lest seg opp på dette og henta inn eksperthjelp.

Brøske har sjøl bekosta en kjemianalyse av gummigranulatet ved Analysenteret i Trondheim og det er undersøkt i Tyskland og Danmark. Resultatet skal presenteres av eskperter på folkemøtet på Skei i Surnadal torsdag.

Moralsk plikt

Torbjørn Brøske

Torbjørn Brøske opplever en moralsk plikt til å si i fra

Foto: NRK

- Jeg føler en moralsk plikt til å si ifra når jeg sitter inne med kunnskapen og testresultatet, sier Torbjørn Brøske. Vi er nok mange som ønsker at alle kunstgrasbaner skal bli fjerna, slik som er i ferd med å skje i USA, sier Brøske. Der har de hatt kunstgrasbaner dobbelt så lenge som her i Europa og har fått altfor tydelig opplevd skadevirkningene av kunstgras og gummigranulatet som blir påført.

– Det er jo rart at det er lov å legge kunstgras som inneholder så mye kjemikalier på en leikeplass for barn. Dette er stoff som er forbudt å bruke i produksjon av bildekk siden 2010, sier Brøske.

Nå ser han fram til å få lagt ballen død, som han sier. Engasjementet hans mot kunstgrasbanen har vært en stor belastning både faglig og sosialt og han håper å få satt et punktum med folkemøtet torsdag kveld..

Kunstgrasbanen ved Stangvik kirke

Kunstgrasbanen ligger tett på Stangvik kirke. Stålgjerdet er nå fjernet men her skal komme lyktemaster og ballnett.

Foto: Privat/Torbjørn Brøske

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL