Oppvarming, nedkjøling og temperaturen i kjøleskapet er tre viktige faktorer når vi snakker om hvordan vi skal ta vare på maten, sier Berge. Det finnes enda flere flere tips på matportalen.no
Varmt nok
Bakterier stortrives og formerer seg mellom 10 og 50 graders varme. Derfor er det viktig å varme opp maten til over 70 grader. Da dør de fleste bakteriene. Lyst kjøtt må gjennomstekes, mens rødt kjøtt holder det at overflatene stekes godt fordi det er der bakteriene finnes.
Kaldt nok
Etter at måltidet er ferdig er det viktig at eventuelle matrester settes kjølig, sier Berge. Sett for eksempel gryta i kaldt vann og rør om, før den settes i kjøleskapet. Mange tar også matrestene over i mindre bokser og glass og da må disse også kjøles ned.
– Kunsten er å få temperaturen på maten ned fra over 50 grader til under 10 grader så fort som mulig, sier Lennart Floyd Berge i Mattilsynet.
Sjekk kjøleskapet
Temperaturen i kjøleskapet skal være 4 grader eller lavere, men i jula er det ofte mye mat og skapa blir fulle. Det kan gjøre at temperaturen i kjøleskapet stiger. Derfor kan det være luft å ha en temperaturmåler i skapet for å sjekke, sier Berge.
Hygienen
Det bør være en selvfølge, men mange slurver. Håndhygiene er kanskje den viktige tingen vi kan passe på for å unngå problem, sier Berge.
– God håndvask og rene kluter og håndduker. Da er mye gjort, avslutter Lennart Floyd Berge.
Les også: