Slik tar du vare på maten

– Sunt bondevett! Det sier Lennart Floyd Berge i Mattilsynet om hva som skal til for å ta best mulig vare på maten i jula. Sunt bondevett handler om hygiene og temperaturer.

Kjøtt i kjøleskapet

Har du riktig temperatur i kjøleskapet?

Foto: ColourBox

Oppvarming, nedkjøling og temperaturen i kjøleskapet er tre viktige faktorer når vi snakker om hvordan vi skal ta vare på maten, sier Berge. Det finnes enda flere flere tips på matportalen.no

Varmt nok

Bakterier stortrives og formerer seg mellom 10 og 50 graders varme. Derfor er det viktig å varme opp maten til over 70 grader. Da dør de fleste bakteriene. Lyst kjøtt må gjennomstekes, mens rødt kjøtt holder det at overflatene stekes godt fordi det er der bakteriene finnes.

Kaldt nok

Etter at måltidet er ferdig er det viktig at eventuelle matrester settes kjølig, sier Berge. Sett for eksempel gryta i kaldt vann og rør om, før den settes i kjøleskapet. Mange tar også matrestene over i mindre bokser og glass og da må disse også kjøles ned.

Lennart Floyd Berge - Mattilsynet

Rask nedkjøring er viktig for å unngå bakterier, sier Lennart Floyd Berge i Mattilsynet.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Kunsten er å få temperaturen på maten ned fra over 50 grader til under 10 grader så fort som mulig, sier Lennart Floyd Berge i Mattilsynet.

Sjekk kjøleskapet

Temperaturen i kjøleskapet skal være 4 grader eller lavere, men i jula er det ofte mye mat og skapa blir fulle. Det kan gjøre at temperaturen i kjøleskapet stiger. Derfor kan det være luft å ha en temperaturmåler i skapet for å sjekke, sier Berge.

Hygienen

Det bør være en selvfølge, men mange slurver. Håndhygiene er kanskje den viktige tingen vi kan passe på for å unngå problem, sier Berge.

– God håndvask og rene kluter og håndduker. Da er mye gjort, avslutter Lennart Floyd Berge.

Les også: Unngå å bli syk av julematen