De fleste kommer seg gjennom matlagingen uten å bli syk, men det skal nødvendigvis ikke så mye til.
Lennart Floyd Berge i Mattilsynet mener at gode rutiner er avgjørende for god mathygiene, og de bør ikke gå i glemmeboka i juletiden.
– Mat trenger ikke å stå så mange timer fremme i romtemperatur før det kan gi sykdom. Bruk sunn fornuft, oppfordrer han, og legger til at det ikke er så lurt å la brunsjen vare i seks timer.
Retter som kålrabistappe og kabaret bør ikke bli stående fremme for lenge. Retter som inneholder mye vann blir raskt dårlige. Berge oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme på risengrynsgrøten.
- Les også:
- Les også:
– Risengrynsgrøt kan være en potensiell kilde til matforgiftning. Hvis en stor gryte med grøt blir satt i kjøleskapet tar det for lang tid før den blir nedkjølt, og bakteriene koser seg helt til dagen etter.
- Vask deg alltid på hendene
Berge sier at man bør vaske hendene både før, under og etter matlaging.
– Går du fra rå kylling over til salat må du vaske hendene dine slik at bakteriene ikke blir overført til salaten.
- Bruk rene kjøkkenredskaper
Ifølge Berge kan kjøkkenkluten være en bakteriebombe. Tørkepapir er et godt alternativ til stoff som bare etter en gangs bruk kan bli en smittekilde.
– Lukt på kjøkkenkluten, lukter den vondt må den vaskes, og gjerne på 65–70 grader og deretter i klor over natta. Slike husmorkunnskaper bør ikke undervurderes, sier Berge.
- Les også:
Han legger til at det er viktig å holde rått kjøtt borte fra mat som ikke skal varmebehandles. Hvis du legger ferdigstekt kylling tilbake på skjærefjøla som du nettopp skar det rå kjøttet på vil du tilføre den ferdige middagen de samme, farlige bakteriene.
- Bruk nok varme
Maten må stekes på høy nok temperatur for å drepe alle bakteriene. Svinekjøtt, kylling og kjøttdeig krever skikkelig gjennomsteking. Biffen kan gjerne være blodig inni så lenge den har en ordentlig stekeskorpe, sier Berge.
- Rask nedkjøling
Bakterier vokser raskest mellom 10–50 grader. Derfor er det viktig å senke temperaturen fra over 60 grader til under ti så raskt som mulig. Berge sier at det er lurt å dele maten opp i mindre porsjoner før man setter det i kjøleskapet.
– Et annet tips er å sette gryta i kaldt vann i vasken mens du rører, sier Berge.
- Sjekk temperaturen i kjøleskapet
Matvarer som skal oppbevares kjølig bør stå i kjøleskapet. Temperaturen i kjøleskapet skal være 4ºC eller lavere. Men kjøleskapet blir fort fullt når man skal lage mat til hele familien, og jo fullere kjøleskapet ditt er, jo større er sjansen for at maten blir for varm.
Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og for å ha god kontroll med temperaturen er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i kjøleskapet, sier Berge.