Slår tilbake mot Melnæs

Forfatter Håvard Melnæs får selv kritikk for å ikke ha vært nok involvert i Teatret Vårts forestilling "Hele Norges Bennus".

Fra forestillingen "Hele Norges Bennus".

Fra forestillingen ''Hele Norges Bennus' som den tidligere Se og Hør-journalisten Håvard Melnæs som har skrevet stykket.

Foto: Pressefoto/Arild Moen

Melnæs vil ikke ta ansvar for forestillingen fordi han mener den ligger for langt fra orginalteksten.

Var ikke ferdig

Teatersjef Carl Morten Amundsen, sier i en pressemelding at manuset ikke var ferdig ved prøvestart og at Melnæs ikke ville kome til Molde for å se stykket.

– Noen har lest det som om jeg skulle dele Melnæs' syn på forestillingen. Det gjør jeg ikke. Skuespillerne, regissør og resten av teamet har gjort en formidabel jobb med å få dette prosjektet i havn. Jeg stiller meg hundre prosent bak dem og resultatet, sier Amundsen.

Lei seg

Tekstforfatter Håvard Melnæs er skuffa over Teatret Vårt.

– Jeg er lei meg fordi min Bennus ikke er blitt satt opp. Det som er viktig nå, er at de som har skrevet den siste Bennus; instruktør og skuespillere, at de blir kreditert for det, sier Melnæs.

Video TEATERKRANGEL-270910-MR-165134-SI_MR.mp4

Den tidligere Se og Hør-journalisten vil ikke komme til Molde for å se stykket.

– Jeg har lest det. Det er litt pussig å bli kritisert for ikke å ha sett det siden jeg leste det i forrige uke. Jeg tok kontakt med teatersjefen og vi ble vel enige om at det ikke var noe poeng for meg å komme opp til Molde. Jeg var meget uenig i det som hadde skjedd med manus.

– Ingen ville kommet heldig ut av at det kom en misfornøyd dramatiker to dager før premiæren, seier Håvard Melnæs.

– Du har en stående invitasjon til å komme fortsatt. Vil du det?

– Nei, de har satt opp et helt annet stykke. Det er hyggelig at de er fornøyde selv, og jeg håper at publikum koser seg med denne Bennus de nå får se. Men det har altså ingenting med min Bennus å gjøre.

– Ikke god nok kommunikasjon

Amundsen tar selvkritikk på at teateret ikke har kommunisert godt nok med Håvard Melnæs om det arbeidet som har pågått i prøvesalen. Han retter likevel kritikk mot Melnæs selv.

– Manuskriptet som Melnæs leverte var ikke ferdig ved prøvestart. Det hadde åpenbart store mangler, men regissør og undertegnede var enige om at det var et utgangspunkt for en iscenesettelse. Teamet har lagt ned et svært stort arbeid for å få denne forestillingen frem og har etter min mening lykkes med det, sier han.

Teatersjef Carl Morten Amundsen.

Teatersjef Carl Morten Amundsen slår tilbake mot Melnæs.

Foto: Pressefoto/Arild Moen

Mener poengene er ivaretatt

Teatersjefen hevder at forestillingen tar vare på grunnintensjonene i Melnæs sin tekst.

– Hele historien er bevart. Det samme er karakterene. Det er på replikknivå at endringene er foretatt. Jeg har overfor Håvard Melnæs sagt at jeg fortsatt mener at stykket er hans verk.

– Jeg mener "Hele Norges Bennus" er blitt rasende morsomt, og skuespillerne viser store gjøglerprestasjoner. Det viser også responsen fra publikum og flere av anmeldelsene, legger han til.

Håvard Melnæs

Håvard Melnæs får kritikk frå teatersjefen om hans engasjement i forestillingen.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Trist at Melnæs ikke har sett

Carl Morten Amundsen sier han kan forstå at Melnæs føler seg overkjørt ved at Melnæs burde fått tydeligere signaler undervegs.

– Målet var et resultat vi alle kunne glede oss over. Ansvaret for at denne informasjonen ikke kom fram til ham er mitt alene, innrømmer han.

– Melnæs har ikke selv sett forestillingen. Hans utsagn bygger utelukkende på lesning av utskrift av suffliboken. Han ønsket ikke å komme til Molde verken i forkant av premieren eller til premieren, og det syns jeg er trist. Jeg tror han hadde fått et annet inntrykk av prosjektet enn det han har fått av lesningen, forteller Amundsen.

Han tar likevel fullt og helt ansvar for stykket.

– Det er jeg som har ansvaret for å ha antatt stykket. Jeg har tilsvarende ansvar for å holde Melnæs orientert. Her har jeg sviktet, og det beklager jeg.