Herøy: – Kontroll på skogbrannen

Brannvesenet har jobbet hele natten for å etterslukke brannen på Remøya i Herøy.

Brannhelikopteret går i skytteltrafikk på Remøya i Herøy

Tirsdag morgen driver brannvesenet fortsatt med etterslukking i området, ifølge politiet. 110-sentralen melder til NRK at brannvesenet har vært på plass i hele natt for å beholde kontrollen på brannen.

Mandag kveld brant det fortsatt i fjellsiden på Remøya i Herøy, men brannvesenet mente de nå hadde god kontroll på brannen.

– Nå brenner det mest i lyng. Vi har fått begrenset omfanget, og har kontroll på de områdene vi vurderte som kritiske.

Det sa konstituert brannsjef Tore Langvatn i Herøy til NRK ved 21-tiden.

Tore Langvatn er konstituert brannsjef i Herøy

Tore Langvatn er konstituert brannsjef i Herøy kommune i Møre og Romsdal.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

– Nytt helikopter og mannskap skal være på plass for videre slukking og etterslukking. Det brenner nå høyt oppe i fjellsiden, men det skal ikke være fare for bebyggelse. Brannvesenet og sivilforsvaret vil være på stedet for kontroll og etterslukking utover natten, opplyste 110-sentralen i Møre og Romsdal.

– Ganske dramatisk

Skogbrannen ved Sævika, som ble meldt ved 15-tiden, spredte seg raskt over et større område. Det er mindre enn 100 meter fra nedre del av brannområdet til nærmeste bebyggelse. Det ble fortløpende vurdert evakueringer i området.

Svein Håvard Sævik er nærmeste nabo til brannområdet. Han var på jobb da han fikk melding om brannen, og satte raskt kursen hjemover.

– Det så ganske dramatisk ut. Brannen nærmet seg raskt husene en stund. Heldigvis kom det fort hjelp fra brannvesenet og fra helikopter. Jeg tror det hadde vært mye verre uten helikopter, sier Sævik, som er glad det raskt ble kontroll på brannen i retning boligfeltet han bor i.

Svein Håvard Sævik bor like ved brannområdet på Remøya

Nabo Svein Håvard Sævik sier at den første tanken da brannmeldingen kom var å komme seg hjem og berge ut ting fra hjemmet.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Sammen med familie, slektninger og naboer har han vært i aksjon for å hjelpe brannmannskapene på ulike måter. De har både benyttet hageslanger for å vanne området bak huset, og de har sørget for mat og drikke til de som kjemper mot flammene.

– Krevende

Situasjonen ble tidligere på kvelden beskrevet som dramatisk av NRKs reporter på stedet. Siden 16-tiden i ettermiddag har helikopter bistått brannmannskapene med slukkingsarbeidet.

– Vi ser god effekt av jobben som gjøres med helikopter, sa Tor Ivar Sjåstad ved 110-sentralen i Møre og Romsdal en stund etter at det ble startet slukking fra luften.

Helikopter i slukkingsarbeid på Remøya

Ved 16-tiden mandag ettermiddag var helikopter på plass for å bistå med slukkingsarbeidet på Remøya.

Foto: Torgeir Are Sortehaug

Sivilforsvaret var også tidlig på plass for å bistå i kampen mot flammene, som har vært vanskelig i det bratte terrenget.

– Det er krevende og det er varmt. Vi kommer til å ha mannskaper på vakt her til vi er helt sikre på at alt er slukket, sa konstituert brannsjef Tore Langvatn tidligere på kvelden.

– Startet av vinkelsliper

Langvatn sier til NRK at bruk av en vinkelsliper i området skal være årsak til brannen. Det er for tidlig å fastslå hvor stort areal som er rammet.

Skogbrann på Remøy i Herøy kommune

Brannen på Remøya spredte seg raskt seg både oppover og sidelengs i terrenget mandag ettermiddag.

Foto: Torgeir Are Sortehaug

En mast på toppen av fjellet var lenge i fare for å bli skadet, noe som truet mobil- og tv-signaler i området.

Det er svært tørt over hele Møre og Romsdal, og det er innført totalforbud mot bruk av åpen ild i flere kommuner.

Denne videoen av brannen er filmet med redningsskøyta «Idar Ulstein» sitt varmesøkende kamera.

Laster kart, vennligst vent...