Hopp til innhold

Skjerpet beredskapen etter det massive dataangrepet

Helse Midt Norge IT har fulgt nøye med på situasjonen siden dataangrepet WannaCry spredte seg fredag. – Vi har ikke oppdaget uregelmessigheter, sier direktør Paul Gundersen.

Ålesund sykehus sjukehus

Helse Midt Norge IT har ansvar for sentral drift og forvaltning av det felles IKT-systemet som alle sykehusene i helseregionen bruker.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Fredag morgen begynte dataormen «WannaCry» å spre seg over hele verden på datamaskiner som bruker eldre versjoner av Windows. Dataangrepet som inntraff fredag har så langt rammet minst 200.000 maskiner i 150 land. I Storbritannia ble en rekke sykehus rammet da NHS, helsevesenet i Storbritannia, ble offer for angrepet.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) gikk da ut og advarte blant andre norske sykehus om at de måtte oppdatere datasystemene sine snarest.

Helse Midt Norge IT har ansvar for sentral drift og forvaltning av det felles IKT-systemet som alle sykehusene i helseregionen bruker. De har fulgt nøye med på situasjonen siden fredag, forteller direktør Paul Gundersen.

– I helga økte vi beredskapen og har hatt tekniske ressurser tilgjengelig for å verifisere og følge opp at IT-sikkerheten har vært under kontroll. Vi har ikke oppdaget noen uregelmessigheter, sier han.

– Oppdaterer ofte

Mandag sa avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i NSM til NRK at Norge ikke ser ut til å være truffet av den samme spredningen mandag, som de har sett internasjonalt. Ingen samfunnskritiske funksjoner er foreløpig berørt i Norge, men tre norske virksomheter ble rammet, deriblant hotellkjeden Choice.

Gundersen føler likevel at de har god kontroll.

– Helse Midt-Norge har et godt grunnlag for oppdatering av såkalte patcher og IT-sikkerhet. Vi gjennomfører jevnlige sikkerhetsoppdateringer gjennom hele året, så vi føler vi har god kontroll på akkurat dette området.

– Er det medisinsk utstyr som kan bli smitta?

– I prinsippet kan det det, men vi har ikke hatt tilfeller hvor det har skjedd.

– Vi vil følge med og ha jevnlige oppdateringer også fremover, sier han.