Hopp til innhold

– Oppdater all programvare på maskinen

IT-eksperter advarte om at flere kunne bli rammet av det verdensomspennende dataangrepet mandag. Men foreløpig ser det ikke ut til at Norge er særlig rammet av dette.

Skjermdump av en infisert maskin

Når en PC- blir infisert, dukker det opp en slik advarsel med krav om løsepenger innen en frist for at du skal få tilgang til filene dine. Denne skjermdumpen er fra Taiwan, som er ett av nær hundre land som er rammet.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

  • SISTE: Rundt klokka 12 sier avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i Nasjonalt sikkerhetsmyndighet til NRK at Norge ikke ser ut til å være truffet av den samme spredningen mandag, som de har sett internasjonalt. Ingen samfunnskritiske funksjoner er foreløpig berørt i Norge.

Hans Christian Pretorius sa til NRK i morgentimene at de har hatt kontakt med internasjonale partnere og avventer situasjonen.

– Det er kriminelle som står bak. Vi tror dette dreier seg om muligheten for utpressing.

Kommer ikke via e-post

Dataangrepet som inntraff fredag har så langt rammet minst 200.000 maskiner i 150 land. Angrepet er trolig spredd via hull i brannmuren og ikke gjennom e-post.

Pretoruis sier de har satt i gang aktive tiltak, der det viktigste er at alle Microsoft-brukere oppdaterer programvaren på maskinene for å unngå å bli infisert, da spesielt med tanke på et nytt angrep

Det spås at et nytt virus er rett rundt hjørnet og at dette blir mye vanskeligere å stoppe.

Det kommer mer

En ung britisk IT-ekspert hylles for å ha dempet det massive angrepet. 22-åringen mener imidlertid at det kan komme et nytt angrep om kort tid, kanskje allerede mandag. Sammen med en amerikansk datasikkerhetsingeniør, også han i 20-årene, greide briten å begrense angrepet.

– Vi har stanset dette, men det vil komme et nytt, og det vil vi ikke ha mulighet til å stanse. Det er mye penger i dette. Det er ingen grunn til at de skal stanse. Det er ikke mye de må gjøre for å endre koden og begynne igjen, sier 22-åringen.

Søndag ble det oppdaget to reproduserte varianter av viruset. En av disse inneholdt ikke «stoppbryteren» som lot ekspertene dempe angrepet fredag.

Skylder på USAs myndigheter

Microsofts toppadvokat Brad Smith legger noe av skylden for virusangrepet på amerikansk etterretning som Central Intelligence Agency (CIA) og National Security Agency (NSA) for å lagre software-koder som kan bli brukt av hackere. Eksperter på cyberkriminalitet sier hackerne som står bak «ransomware»-viruset utnyttet en sårbarhet som tidligere var avslørt av NSA.

– For å sammenligne scenarioer med konvensjonelle våpen, ville det vært det samme som at noen stjal det amerikanske militærets Tomahawk-missiler, sier Smith.

– Regjeringer verden over må betrakte og se dette som en oppvekker.

Smith ber myndigheter som oppdager slike sårbarheter om å melde fra til software-selskaper i stedet for «å lagre, selge eller utnytte dem».

AKTUELT NÅ