NRK Meny
Normal

Sitter lenge på Stortinget

Over en tredel av stortingsrepresentantene fra Møre og Romsdal etter krigen har sittet i 16 år eller mer.

Stortinget
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Stortingsrepresentantene fra Møre og Romsdal blir sittende lenge på Stortinget når de først kommer inn.

Veldig lenge

21 av de 59 stortingsrepresentantene etter 1945, dvs. 35 prosent, har sittet i 16 år eller mer. Det viser en gjennomgang NRK har gjort.

- Det er lenge, det vanlige er at stortingsrepresentantene sitter to eller tre perioder og ikke mer, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Bondevik

Kjell Magne Bondevik er kongen blant stortingsrepresentantene fra Møre og Romsdal i moderne tid. Bondevik ble valgt som stortingsrepresentant i åtte perioder fra 1973 til 2005.

Kjell Magne Bondevik
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Deretter følger de tre Arbeiderpartipolitikerne Ulrik Olsen, Olav Oksvik og Anton Alvestad som alle startet sin stortingskarriere før den annen verdenskrig. Nesten halvparten av de Arbeiderpartipolitikerne som har sittet på Mørebenken etter 1945 har sittet i fire perioder eller mer. Også i Senterpartiet har representantene hatt lang fartstid.

Delte meninger

Det er delte meninger om fire perioder eller 16 år er for lenge.

- Noen synes nok det er for lenge og vil ha nytt blod inn på Stortinget, men det er også gunstig å ha stortingsrepresentanter med solid erfaring fra stortingsarbeid også, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hanne Marthe Narud.

Lenge nok

Lodve Solholm (FrP), May helen Molvær Grimstad (KrF) og Asmund Kristoffersen (Ap) sier nå takk for seg etter fire perioder på Stortinget, Karita Bekkemellem (Ap)har sittet i fem perioder.

1949-valget, 1969-valet og 1993 valget var såkalte "utskiftingsvalg". 2009-valget ser ut til å bli et slikt valg her i fylket.

Lodve Solholm synes han har sittet lenge nok.

- For meg var det helt naturlig å slutte nå, for jeg så potensialet i partiet mitt, og hvis jeg skal gjøre noe annet før jeg blir pensjonist, må jeg gjøre det nå når jeg er 60 år.