Fraviker alkoholregler for kongen

I dag bestemte formannskapet i Gjemnes kommune at kongen og dronningen skal få servert vin når de besøker kommunen 22.mai.

Kong Harald

Det vil være mulighet for å ha vin i glasset under kongens skål i Gjemnes i mai.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I Gjemnes har det store spørsmålet i dag vært om det blir alkoholservering når kongen kommer på besøk til kommunen.

Kommunen har nemlig vedtatt en ruspolitisk handlingsplan der det fastslås at kommunens arrangementer skal være alkoholfrie.

Men når kongen kommer på besøk så kan reglene settes til side. For formannskapet i kommunen vedtok i dag enstemmig at kongen får nyte vin til maten dersom han ønsker det under besøket.

Det var Tidens Krav som først omtalte saken.

– Dilemma

Ordfører i Gjemnes Odd Steinar Bjerkeset (Krf) i Gjemnes innrømmer at saken har vært et dilemma.

– I forhold til vår alkoholpolitiske plan så er det litt spesielt. Planen er tenkt for åpne møter der kommunen er arrangør, og der ville vi gå foran med et godt eksempel, sier han.

Men når det gjelder kongebesøket så er han villig til å fravike reglene.

– Kongen har ikke bedt om alkohol, men jeg vet at kong Olav gjerne ville ha litt vin i glasset. Om det er det samme nå, det vet jeg ikke. Men vi vil åpne for det i den saken her når kongen kommer på middag, sa Bjerkeset før formannskapsmøtet.

– Synes du selv det er riktig å begynne med alkohol bare fordi Kongen kommer?

– Nei, det er ikke riktig å servere alkohol bare for kongen sin del, men når kongen kommer så er en del av programmet en middag i et lukket selskap, så det vil være vinservering der.

«Kongens skål» ble enstemmig vedtatt

– Mange vil kanskje synes at dere er litt vinglete når dere har gjort et prinsippvedtak?

– Planen sier at kommunale arrangementer skal være alkoholfrie, men nå er dette et felles arrangement mellom fem kommuner, og da vil vi ikke stenge for vinservering, sier ordføreren.

Bjerkeset trodde før formannskapsmøtet at det ville bli vedtatt enstemmig å servere kongen vin. Og det ble det. Det begrunner ordføreren slik:

– Dette er ikke noe vanlig offentlig arrangement. Dette er et lukket selskap hvor det er invitert ti personer fra kommunen. Hadde det vært et offentlig arrangement, så hadde det stilt seg annerledes, sier Bjerkeset.

Tidens Krav skriver at FrPs Per Rotlid foreslo på tirsdagens møte at det ble gitt dispensasjon. Et enstemmig formannskap støttet Rotlid, og dermed blir det kongemiddag med vin i glasset.