NRK Meny
Normal

Ung prest debuterer: – Jeg er litt spent

I et yrke der to tredjedeler av arbeidsstokken er over 55 år, står 27 år gamle Ruth Eva Sollie klar til å ta imot full kirke til sin aller første julegudstjeneste i ny bygd.

Ruth Eva Sollie

Kun 10 prosent av Norges presteskap består av kvinner. Ruth Eva Sollie er en av disse (27).

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

Mange tenker kanskje at gudstjeneste er synonymt med forkynning av Guds ord, ledet av en rutinert herremann i prestekjortel som styrer stødig med stødig kurs mot pensjonsalderen.

I mange tilfeller stemmer dette. Ifølge avisen Vårt Land var hele to tredjedeler av Norges presteskap over 55 år i fjor.

Nå skal du få møte en av prestene som virkelig bryter med statistikken og drar ned snittet. I kirka på Hareid i Møre og Romsdal har NRK nemlig møtt 27 år gamle Ruth Eva Sollie.

På morgenen kl. 08.40 julaften er hun nemlig i full gang med å stelle i stand til sin aller første julegudstjeneste i ny bygd, langt borte fra hjemtraktene i Kristiansand.

Julefeiring langt hjemmefra

Hareid kyrkje

Hareid kirke er ei av totalt 120 kirker i Møre og Romsdal.

Foto: Ole-Ottar Høgstavoll / NRK

– Jeg er ikke nervøs, men det er jo klart at jeg er litt spent. Det er min aller første julaften som prest, og det kommer mange jeg ikke har truffet før. Jeg håper jo på fullt hus, sier Sollie og smiler.

Den unge lovende presten kom til Hareid i august, og gleder seg til å få familien oppover. I år skal julen nemlig feires på Sunnmøre, i full regi av 27-åringen.

– Men familien skal få ta seg av matlagingen, så tar jeg gudstjenesten. Jeg kan ikke gjøre alt heller, flirer hun.

I kirken er det pyntet med hvitt, snorer med masse glitter, samt engler som er laget av barnebarna i bygda. I hjørnet står det også et juletre, om enn litt på skeiva.

– Det får vi bare leve med, hehe. Ting kan ikke være perfekt, slik er det i kirka, sier hun.

Kan være sårbar høytid

I nesten samtlige av landets 1.623 kirker vil det stå en prest og preke til forsamlingen når selveste julekvelden nærmer seg. I kun 10 prosent av disse vil prekenen bli avgitt av en kvinnelig prest – slik som på Hareid.

– Hva håper du folk skal sitte igjen med etter julegudstjenesten din?

– Jeg håper de skal få synge sangene de er glad i, og at de vil bli minnet på noe. Jeg har lyst til å snakke om det å glede seg til jul. Dette er jo en høytid med mange forventninger.

Samtidig understreker Sollie at julen er en sårbar høytid mange gruer seg til.

– Det kan være en tøff tid også, men julen er likefremt for alle.

Ruth Eva Sollie

Den unge presten håper på fullt hus når hun inviterer til sin aller første julegudstjeneste i kirka på Hareid.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK