Innbruddsbølgen: Derfor tror politiet på en snarlig slutt

– Dette dreier seg nok om mobile kriminelle, så enten tar vi dem, eller så reiser de nok videre snart, sier politioverbetjent Lars Erik Steinsland.

kjellervindu, innbrudd

Tirsdag skrev NRK om Benjamin Slyngstad (15) og familien som opplevde at innbruddstyver tok seg inn via kjellervinduet i huset deres i Tennfjorden.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Steinsland jobber i vinningsavsnittet, og er en av flere ved Sunnmøre politidistrikt som jobber spesifikt med å få bukt med ransbølgen som har foregått i området de siste ti dagene.

– I den tidsperioden har det vært innbrudd i tretten hus, og det er høyst uvanlig i dette distriktet, sier Steinsland.

Han sier politiet jobber hardt med å få has på innbruddstyvene, men politioverbetjenten sier dette dreier seg om kompetente kriminelle som vet hva de gjør og hva de går etter.

– Vi har ingen andre ledetråder enn sporene på de forskjellige åstedene. Fellesnevneren for disse, er at tyvene har tatt små gjenstander med lite volum og høy verdi som gull og sølvtøy, samt brutt seg inn på samme måte i alle husene.

Kort og intens innbruddsbølge

Jan Erik Steinsland

Politioverbetjent Jan Erik Steinsland i Sunnmøre politidistrikt jobber med vinningskriminalitet, og sier de håper innbruddsbølgen snart er ved veis ende.

Foto: Politiet

Ifølge Steinsland er tyvene fullt klar over hvor de skal lete for å finne verdisakene. Dette er steder som inne i klesskapene og mellom sengetøyet – gjemmeplasser der folk tror ingen vil lete etter verdisaker.

Politiet har ifølge Steinsland ingen konkrete mistenkte, men han sier det ganske sikkert dreier seg om mobile vinningskriminelle fra utlandet.

Han opplyser også at det har vært en oppblussing av slike innbrudd i Sør-Trøndelag.

– Dette dreier seg nok om mobile kriminelle, så enten tar vi dem, eller så reiser de nok videre snart, sier Steinsland.

I lys av teorien om en utenlandsk bande, går tankene umiddelbart videre til den store tyveribølgen som rammet en rekke gullsmedbutikker høsten 2012.

Politiet har ingen grunn til å tro at det er samme bande som nå forbryter seg på privatboligene på Sunnmøre, men lik gullsmed-innbruddene tror Steinsland altså at dagens bølge vil gi seg etter en kort intens periode.

– La lyset stå på

– Hva kan folk gjøre for å minske sjansen for innbrudd?

– Banden later til å utelukkende gå for hus der eierne er bortreist, så det kan være hensiktsmessig å gi et inntrykk av at folk er hjemme. Man kan for eksempel la lyset være på, og avtale med naboen at han skal slå det av etter hvert.

Steinsland understreker at man ikke må gjøre noe overilt eller konfrontere tyvene hvis de bryter seg inn i hus der folk er hjemme.

– Man vet jo aldri hvordan de vil opptre dersom de møter folk inne i et hus.

Politiet prøver å finne ut kven som står bak ei rekke innbrot, tjuveri og ransforsøk den siste tida. 
Kriminelle har vore på ferde fleire stader i fylket. Eit av dei siste innbrota som er melde til politiet skjedde i Tennfjorden på Sunnmøre.

Tyver brøt seg inn hos Benjamin (15) og familien.

  • SE OGSÅ: Slik sikrer du boligen din mot innbrudd:
Atle Rønning, daglig leder ved Låsservice Ålesund.

Slik sikrer du boligen mot innbrudd.