NRK Meny
Normal

To personer har blitt smitta av salmonella fra storfe

Mattilsynet har påvist salmonella hos flere kyr og kalver i Aure. To personer som har vært i kontakt med dyrene, er også smittet.

Sjelden salmonella

ILLUSTRASJONSBILDE: Folk kan ha blitt smitta av salmonella fra storfe i Aure kommune på Nordmøre.

Foto: Åse Karin Hansen/NRK

Det var etter at tre storfe på en gård i Aure fikk blodig diare, at det ble tatt avføringsprøver. Prøvene påviste salmonella og to av kalvene døde av sykdommen. Det ble også tatt prøver av de som jobber på gården og to personer er smittet.

Magne Mo i Mattilsynet bekrefter at de nå jobber med å begrense smitten.

– Salmonella er en bakterieinfeksjon som i dette tilfellet har gjort dyr syke og to kalver har dødd. Det er en sykdom som går både på folk og dyr, så her er det aktuelt at folk kan få det også, sier Mo.

Ifølge Mo er det også høyst sannsynlig at voksne storfe har blitt dårlige og derfor blitt avlivet som følge av sykdommen.

To personer har blitt syke

Magne Mo i Mattilsynet

Magne Mo er avdelingssjef i Mattilsynet i Nordmøre og Romsdal.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK / NRK

Det kartlegges nå hvem som har vært i kontakt med dyrene og hvem som kan ha fått i seg melk og lignende fra denne besetningen.

Ifølge Mattilsynet kan Salmonella smitte gjennom melk, egg, for og direkte kontakt.

Fungerende smittevernlegen i Aure, Jaap Romijn, sier at situasjonen er under kontroll.

– Det vi vet nå er at to som har vært i direkte kotakt med dyrene, er smittet. Det skal mye til for at smitten går videre til andre mennesker, som ikke har vært på gården, sier Romijn. Han sier at de ikke er mistanke om at flere har blitt smittet.

Tar flere prøver av dyr

Sykdommen er påvist hos flere dyr, men det er nå gjort prøver på flere i den aktuelle besetningen.

– Det er en sikker påvisning av salmonella, nå må vi bare finne ut hvor utbredt dette er for å så starte arbeidet med å bekjempe sykdommen, sier Magne Mo i Mattilsynet.

– Hvor alvorlig er dette?

– Det får vi se ut i fra resultatene på de siste prøvene vi har tatt. Bakterien Salmonella Typhimurium kan føre til alvorlig sykdom både hos dyr og folk.