Opptur for kadetter i offshore

Havila Shipping tar nå inn rekordmange nye kadetter etter at beredskapsskipet Havila Troll fikk forlenget kontrakten med Statoil. Det betyr at mange ungdommer nå kan bli ferdige med skipsførerutdanningen sin og få papirene i orden.

Njål og Per Sævik på Gardermoen etter at avtalen om Havile er klar. På vei til styremøte.

Njål Sævik (t.v.) og Per Sævik på vei hjem fra Oslo i fjor høst etter at de dro i land avtalen som hindret at selskapet gikk konkurs. Nå er de klare for å ta inn nye lærlinger på et av skipene sine.

Foto: Frode Berg / NRK

– Det er helt eventyrlig at Havila tar inn flere kadetter. Nå kan åtte stykker til bli ferdig med utdannelsen og få sertifikatene på plass før april, sier kadettkoordinator i Maritimt Forum, Tor Egil Fjelde, til sysla.no.

Fagskolene opplever dette som et viktig signal både til de studentene som er på vei ut i praksis, og de ungdommene som planlegger å begynne på en utdanning som skipsoffiserer.

Praksis er viktig

– Det som skjer i Havila og i andre rederier er viktig. Studentene trenger praktisk erfaring for å få papirene sine. Det får de nå, sier avdelingsleder Otto Blindheim ved Fagskolen i Ålesund.

På tross av vanskelige tider i offshorenæringen, så har Blindheim ikke opplevd at interessen for nautikk-studiene har gått ned. Det er det motsatte som skjer.

– Vi har aldri hatt så høy søkning som vi har nå. En av klassene er allerede fylt opp og søknadsfristen går ikke ut før 15. april. Akkurat nå ser det ut til at framtidsutsiktene er gode for skipsoffiserer med papirene i orden, sier Blindheim.

Kadettplasser på tross av nedgang

Fallet i oljeprisene har ført til at stadig flere offshoreskip blir lagt i opplag. Ifølge opplagsregisteret på maritime.no så er det nå 178 skip som ligger uvirksomme langs kysten. Åtte av dem tilhører Havila Shipping, men rederiet har nå så mange skip i arbeid at de altså har plass til flere kadetter.

– Vi er glade for å kunne bidra til at det blir flere opplæringsstillinger, Selv om aktivitetsnivået er lavt akkurat nå, så regner vi med at det vil være et stort behov for nye sjøfolk også de nærmeste årene, sier toppsjefen i Havila, Njål Sævik.

Siste video/lyd

Distrikta kjem til å tape på den nye politireformen. 
Det meiner pensjonert lensmannsbetjent Johan Arnt Overøye. 
Med over 20 års erfaring frå ulike jobbar i politiet kjenner han etaten godt...
Ein drøy månad før seriestart, reiste i dag Kristiansund stadion si første lysmast godkjend for eliteserien. 
Tida er knapp, men klubben lovar å ha heimearenanen klar til seriestart mot Molde 1.april
I dag starta bygginga av den første Hurtigruta på Kleven verft. No venter eit stort arbeid. Konsernsjef i Hurtigruten føler seg trygg på at dei kjem til å få byggje fire ekspedisjonsskip ved Kleven.