NRK Meny
Normal

Oppfordrer kommunene til å gjennomføre folkeavstemninger

– Kommunene bør la folk få si sin meining om kommunesammenslåing i en folkeavstemning, sier professor i forvaltningsøkonomi ved Høgskulen i Hedmark, Bjarne Jensen.

Bjarne Jensen

Professor Bjarne Jensen mener innbyggerne før få anledning til å si ja eller nei til kommunesammenslåing i en folkeavstemning

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Jensen som er svært kritisk til regjeringens kommunereform, deltok under et folkemøte i Stordal torsdag kveld.

Kommunalminister Jan Tore Sanner har oppfordret kommunene til å bruke spørreundersøkelser som beslutningsgrunnlag isteden for folkeavstemninger. Men det er en oppfordring som Bjarne Jensen sterkt uenig i.

– Dette er ikke vanskelig

– Jeg mener at folkeavstemninger er selvsagt. Noen synes at dette er veldig vanskelig, men dette er ikke vanskelig. Vi har hatt en praksis på dette som går over femti år. Når kommunestyret har gjort et vedtak så blir dette lagt frem i en folkeavstemning og da er det et spørsmål om ja eller nei, sier Bjarne Jensen.

Kommunene har siden i fjor høst vært i en prosess der det har vært møter og samtaler med nabokommunene, og det har vært gjennomført utredningsarbeid der spørreundersøkelser har stått sentralt.

Bjarne Jensen

Professor Bjarne Jenssen fulgte interessert med på debatten om kommunesammenslåing i Stordal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Flere kommuner har vedtatt at det skal gjennomføres rådgivende folkeavstemning om kommunesammenslåing, andre kommuner har ikke avgjort i hvilken form innbyggerne skal høres.

I Stordal er dette et spørsmål som politikerne skal ta stilling til senere. Stordal har valget mellom fire alternativer der ytterpunktene er 0-alternativet som betyr at Stordal fortsetter som i dag, og en storkommune der Ålesund er med.

Ansvar

Professor ved Høgskolen i Hedmark, Bjarne Jensen, håper at kommunene benytter anledningen til å spørre folk gjennom en folkeavstemning.

– Ja, jeg håper da inderlig at de fleste kommunene som skal inn i sånne prosesser, vil legge frem spørsmålet for befolkningen. Grunnen til det er at ved vanlige valg så blir politikerne stilt til ansvar gjennom valgene. Men her tar de en beslutning hvor de ikke blir stilt til ansvar gjennom valgene. Derfor mener jeg det bør gjennomføres folkeavstemninger, sier Bjarne Jensen.