- Det spraket i kontaktene

Det har vært en kraftig økning på skader som følge av lyn, melder forsikringsbransjen.

Arild Jakobsen

Arild Jakobsen mistet en PC og alle telefonene i huset i et uvær tidligere i sommer.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Arild Jacobsen i Solnørdalen i Skodje ble tidligere i sommer utsatt for et voldsomt tordenvær.

- Det var helt enormt, og det var så nært at det spraket i kontaktene. Jeg var redd for at det skulle ta huset. Naboen min har et bilde fra en gang tidligere av at lynet slår ned i hjørnet av huset mitt, så det ble litt skremt av å se.

Selv om huset sto trygt var det ikke alle elektriske apparat som overlevde været.

- En PC og alle telefonene røyk. Naboen min mistet to datamaskiner og en annen nabo mistet en komfyr. Vi hadde ikke strøm på omtrent et døgn.

Millioner i erstatning

Mange kjem no heim frå ferie og oppdagar at lynet har gjort skade på elektriske apparat. Det seier pressekontakt Arne Voll i Gjensidige.

- Det som ofte går igjen er kjøleskap, frysere, fjernsyn, stereoanlegg og datamaskiner. Vi har også fått inn en del meldinger om at varmepumper har røket.

Sensommeren er høysesong for lynnedslag, og tall fra forsikringsselskapet Gjensidige viser at det har vært en kraftig økning i lynskader det siste året. I Møre og Romsdal ble det i fjor betalt ut sju millioner kroner i erstatning for skader forårsaket av lyn.

- Det er ofte slik at det enkle er det beste. Derfor er mitt råd å trekke ut støpselet på de elektriske apparatene man er mest redd for eller som har en viss verdi. Dessuten anbefaler vi at man har godkjent overspennsvern og jordfeilsbryter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Roar Longva

Roar Longva mener at mange av skadene kunne vært unngått.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

- Glemmer å sikre seg

Roar Longva er tekniker i Relocom og er den som drar ut for å hjelpe kunder som har mistet telefon eller internettdekning som følge av været. Han mener at mange av skadene kunne vært unngått.

- Vi vet at når det meldes lyn og torden så vet vi at det kan bli lange og travle dager. Noen er flinke til å sikre seg mens andre kjøper datamaskiner og dyre flatskjermer, men glemmer å sikre seg mot lynskader.

Har du blitt rammet av lynet? Fortell om det her!