Økende skredfare: – Hold deg i lavere områder

Skredvarsler for NVE ber folk om å sjekke skredfarenivået før de setter skiene på beina og reiser til fjells.

Skiløper på topptur ved Arena Overøye Stordal Alpinsenter på Sunnmøre.

SKREDFARE: NVE melder økende skredfare i hele Møre og Romsdal. Det samme farenivået er satt i deler av Sogn og Fjordane og Oppland. Skredvarsler ber folk holde seg unna toppturer fremover.

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

– Det har vært varmt i flere dager og det har vært et problem med våt snø. Nå får vi nordvest og synkende snøgrenser med betydelig nedbør i fjellet, med mye vind.

Halvor Hagen er skredvarsler for NVE og forteller at farenivået er likt over hele fylket.

– Nå snur været. Nå har vi en stigende skredfare, til skredfarenivå 3, sier Hagen.

Farenivå over hele fylket

I hele Møre og Romsdal er skredfaren satt på samme farenivå.

– Det er nivå 3 over hele linjen, men det er ventet bygevær og det vil være store variasjoner i hvor nedbøren treffer. Det vil komme mye noen steder og mindre andre steder, sier Hagen.

Farenivå 3 er også satt i Indre Fjordane og Jotunheimen i Sogn og Fjordane og Oppland. På Svalbard er det farenivå 3 på Nordenskiöld Land.

Ellers er det moderat snøskredfare i fjellene i Norge. Generelt er det nysnø og vind som danner flak som stedvis kan være ustabile. I Sør-Norge må man i tillegg ta hensyn til vann i snødekket i lavereliggende strøk som kan gi mindre, naturlig utløste våtsnøskred.

Anbefaler turer i lave terreng

Skredfareskalaen går helt opp til fem, men det er en unntakstilstand. Derfor regner NVE nivå fire normalt sett som den høyeste.

Selv om farenivået for snøskred er høyt, stopper det ikke mange fra å ville ta seg en skitur i nysnøen.

– Når folk først har fri og man vet det kommer snø som vil være tørr og fin, er det fullt mulig å reise til fjellet. Jeg vil anbefale folk å holde seg i lavere områder. Det vil være dårligere sikt i høyden når det snør og blåser, sier Hagen.

For å holde deg oppdatert på skredfarenivå i Møre og Romsdal, se varsom.no.