Økende nettsvindel om sommeren

Økokrim og Forbrukerombudet advarer mot økende svindelforsøk via e-post.

Nettsvindel
Foto: Colourbox (Illustrasjon)

Spesielt om sommeren får mange e-poster som tilsynelatende ser ut til å være sendt fra banker og andre finansinstitusjoner, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Trude Stanghelle.

- Nettsvindel blir mer og mer utbredt, og det henger jo sammen med at stadig flere har tilgang til en datamaskin og dermed har tilgang til nettet, sier Stanghelle.

Noen ønsker også å svindle NRK Møre og Romsdal. I løpet av den siste tiden har redaksjonen fått merkelige mailer hvor det står at vi har tastet feil Visa passord, eller at noen andre har prøvd å bruke kortet.

Vest-Afrika

nettsvindel

Nettsvindel bli mer og mer, utbrett i følge Økokrim.

Foto: skjermdump / NRK

Det er lagt med en link og der kan man fylle ut opplysninger og passord. Økokrim sier at slike mailer er spesielt vanlig om sommeren, men det er vanskelig å si noe om hvor de kommer fra.

- Hadde vi visst det så ville vi jo tatt tak i de som har sendt det. Men opprinnelig ble det kalt for "Nigeria-bedragerier" og da kom de i form av brev. Men det er fortsatt indikasjoner som tyder på at Vest-Afrika er godt representert i forhold til den nettsvindelen som foregår, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Trude Stanghelle.

- Hva slags type-nettsvindel er mest vanlig?

- Vi har sett ganske mye dating-svindel her i Norge, sier Stanghelle.

- Slett mailene

Økokrim oppfordrer folk til å være forsiktige når slike henvendelser kommer..

- Det generelle rådet er at folk ikke gir informasjon og heller ikke sender penger selvfølgelig når man er usikker, men bare slette mailen, sier Trude Stanghelle.