Hopp til innhold

- Snøskredvarsel vil redde liv

NVE løste startskuddet for sitt nye skredvarslingsprosjekt i helgen. Først ut var kursing av snøskredobservatører i Molde.

Video Varsling ras

VIDEO: Kjetil Brattlien fra NGI instruerer de nye snøskredobservatørene i hvordan man graver snøprofil. På denne måten kan man se hvor stabile lagene i snøen er.

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) arbeider for å utvikle regionale landsdekkende snøskredvarsler.

Mange ulykker

Rune Engeset

Rune Engeset fra NVE er prosjektleder for det nye skredvarselet.

Foto: Roar Halten / NRK

Prosjektleder for Skredvarslingsprosjektet, Rune Engeset fra NVE, er glad for at de nå er i gang med å teste ut regionale snøskredvarsel. Dagens varsel er ansett for å være for generelt.

– Vi ser at det har vært veldig mange ulykker knytta til snøskred. Snøskred har også skapt problemer for vei, bane og bebyggelse i Norge, så det har lenge vært oppe at vi trenger et skikkelig snøskredvarsel, sier Rune Engeset fra NVE.

I første omgang er det desse områdene skredvarslene skal testes ut i:

  1. Troms
  2. Romsdal-Trollheimen
  3. Strynefjell og Sunnmøre
  4. Langfjella vest
  5. Langfjella øst

Testperiode

Frode Hansen

Observatør Frode Hansen fra Lyngseidet Røde Kors meiner det er på tide å få på plass regionale snøskredvarsel, siden snøforholda varierer veldig fra sted til sted.

Foto: Roar Halten / NRK

Testperioden varer til og med Vinteren 2011/2012.

– Jeg tror vi skal være oppe og gå med et skikkelig kvalitetsvarsel for snøskred vinteren 2013, sier prosjektleder Engeset.

Snøskredvarselet er et samarbeidsprosjekt mellom NVE, Meteorologisk institutt, Statens vegvesen, Jernbaneverket og Norges Geotekniske Institutt.

I tillegg kan turistsenter, alpinanlegg og kommuner bidra med inforamsjon for å bedre varslene ytterligere for sitt område.

– Er et behov

Øystein Nesse

Øystein Nesse fra Molde skal bidra med lokalkunnskap slik at skredvarselet for hans område blir riktig.

Foto: Roar Halten / NRK

I helgen ble observatører fra ulike landsdeler kurset i Molde. Øyvind Nesse bor i romsdalsbyen, og han er sikker på at det er behov for et skikkelig snøskredvarsel.

– Jeg går mye tur, og vet derfor også at det er behov for et skikkelig varsel.

– Vi som bor her har lokalkunnskap, og kan ta forholdsregler før vi drar på topptur. Før bodde jeg i Oslo, da dro vi hit for å gå tur på en viss dato, og tok ikke hensyn til skredfaren. Dette vil nå bli bedre. Det blir lettere å orientere seg om faren for folk som ikke har oppdatert lokalkunnskap, sier Nesse.

Se video om skredvarslinga her:

Video Skredvarsling kan redde liv