Hopp til innhold

Norsk trevirke skal prege Avinors flyplasser

Det nye flyplassbygget i Molde skal danne mønster for utbyggingen på norske flyplasser. Nå skal trevirke fra norske skoger prege designet ved norske flyplasser.

Årø

En hel delegasjon med blant andre landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, kunne i dag studere det nye konseptet for flyplassbygninger ved besøket i Molde.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Foreløpig artikkel som blir oppdatert med kommentarer straks:

Molde lufthavn Årø har utvidet sitt terminalbygg i nyutviklet tresystem bestående av massivtre elementer og limtre.

– Inspirasjon for andre

Dette er et forbildebygg i prosjektet «Tre og Samferdsel» i Innovasjon Norge. Avinor bruker prosjektet som en pilot for å teste trematerialer ved de regionale flyplassene.

Trygve Slagsvold Vedum.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum studerer det nye bygget i Molde.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Bygget har blitt flott. Det blir et symbolbygg. Nå håper vi at dette blir til inspirasjon for andre offentlige bygg, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Bort med plast og betong

Innovasjon Norge ønsker økt bruk av tre fra norske skoger i samferdselssektoren. De har satt seg som mål å øke bruken av tre i broer, rasteplasser, jernbanestasjoner, havner og flyplasser.

Det betyr mye hvordan flyplassbygningene ser ut. Og det er veldig bra at Avinor nå jobber aktivt med dette. Dette blir en motsetning til plastikk og betongflyplassene vi ser en del av andre steder i verden, sier Vedum.

Årø

Bygget er reist i konstruksjoner av limtre. Vingeformen kjennes blant annet igjen fra formene i takkonstruksjonene på Oslo lufthavn, Gardermoen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Lufthavnene er en portal

Nå har Avinor utviklet et byggesett som består av massive treelementer og limtre. Formene er gjenkjennbare i den bølgende formen i treelementene blant på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Avinor skal bygge og renovere 41 flyplasser frem mot 2018. Det legges nå en felles ramme rundt byggene, og satser på en grønn profil. Prosjektet har fått navnet «Airport Village».

Denne satsingen er viktig for oss. Lufthavnene er en portal inn til Norge. Gardermoen er kanskje den viktigste. Men det er viktig at man også ute i regionene kommer til noe annet enn en plast- og betongklump, sier konsernsjef Dag Falk- Petersen i Avinor til NRK.

Blir alle flyplassene slik som dette?

– Vi har ikke konkludert helt ennå. Men dette er fint. Men blir økonomien god, også når det gjelder vedlikehold, da blir dette en metode vi kommer til å bruke, sier Falk- Petersen.

– Et nasjonalt forbilde

Nå er det Molde lufthavn Årø som er først ut. Og designet kommer til å bli videreført til en rekke flyplasser i årene som kommer.

Dette er et nasjonalt forbilde. Jeg håper vi får se flere slike prosjekter fremover. Tre er et unikt materiale som vi har mye av i Norge. Og vi ønsker å stimulere til bruken av tre, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

Hva gjør regjeringen for å stimulere til bruk av tre i offentlige bygninger?

– Nå bruker vi 40 millioner kroner på innovasjon. Dette skal bli konkurransekraftig også på store prosjekter. Dette gjør vi, og nå har vi fått med oss Avinor, som har turt å ta en risiko ved å bygge denne typen bygg, sier Slagsvold Vedum.