Hopp til innhold

NHO om kommunereformen: – Dette er jo bare pjask

Regiondirektør i NHO, Torill Ytreberg. er svært skuffa over resultatet av kommunereformen i Møre og Romsdal.

Torill Ytreberg

Kommunereformen har ikke vært noen suksess, mener NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Under debatten tok NHO til ordet for ei kraftig slanking av antall kommuner, og at byene og landkommunene fant sammen i en felles storkommune.

Men resultatet i Møre og Romsdal spriker kraftig i forhold til NHO sine forventninger. resultatet kan bli rundt 30 kommuner mot dagens 36.

– Det er et veldig stort sprik. Å redusere fra 36 til 30 kommuner er jo ingen reform. Dette er jo bare pjask. Fem til sju kommuner slik som vi i NHO tok til orde for, ville ha vært ideelt for Møre og Romsdal. Dette er ikke fremtidsrettet, og jeg synes faktisk at bruken av folkeavstemninger har vært feigt, sier regiondirektør i NHO, Torill Ytreberg.

Kritisk til regjeringen

NHO-direktøren mener regjeringen burde ha lagt flere gulrøtter på bordet i form av flere og større oppgaver til kommuner. Hun mener også at inntektsmodellen burde ha vært avklart før arbeidet med kommunereformen ble satt i gang.

Folkeavstemninga i kommunene ble en kraftig nedtur for kommunereformen. Intensjonavtalene om å danne store regionkommuner ble avvist av innbyggerne, og de tilfellene der innbyggerne sa ja til sammenslåing med nabokommunen, sa innbyggerne i nabokommunen nei.

Nye forhandlinger

Ann-Heidi Paulsen Orvik

Sandøy og Skodje har i etter nye runder gått samen med Ålesund. Her er rådmann Ann-Heidi Paulsen Orvik i samtale med tidligere ordfører i Skodje, Terje Vadset (Frp)

Foto: Trond Vestre

I etterkant har det likevel vært forhandlinger som har ført til at noen kommuner har funnet sammen. Midsund, Nesset og Molde har gjort vedtak om å slå seg sammen, Fræna og Eide blir en felles kommune, Ålesund, Skodje og øykommunen Sandøy slår seg sammen, Halsa går sammen med Hemne og deler av Snillfjord i Sør-Trøndelag, og Volda og Hornindal i Sogn og Fjordane har funnet sammen.

I tillegg har Ulstein og Hareid signert en intensjonsavtale, men her skal Hareid ha folkeavstemning mens Ulstein skal ha en opinionsundersøkelse før politikerne skal ta den endelige avgjørelsen. Sande og Herøy har foreløpig hatt sonderinger.

Håper på fylkesmannen

Men regiondirektøren i NHO håper at fylkesmannen vil ta sterkere i når han skal komme sine anbefalinger til høsten.

– Jeg håper virkelig at fylkesmannen ser på det som er bo- og arbeidsmarkedsområder i dag og som fungerer godt sammen og har mye interkommunalt samarbeid. Ser man på de strukturene så burde man lagt kartet deretter, og det håper jeg at fylkesmannen er tøff nok til å gjøre, sier Torill Ytreberg.

– Hva konkret mener du han må gjøre?

– Nei, her må vi tenke større enheter rundt byene våre. Sula, Giske og Haram burde vært en del av Ålesund kommune, og både Aukra i forhold til Molde og Averøy forhold til Kristiansund er helt naturlige kommuner som burde være sammen.

Tror ikke på flere runder

Våren 2017 skal Stortinget gjøre endelig vedtak om kommunestruktur. Enkelte har hevdet at det vil komme flere runder, men NHO-direktøren tror ikke det vil skje.

– Det har jeg lite tro på. Når støvet legger seg etter at de siste vedtakene er gjort tidlig på høsten og saken går til Stortinget så vil det ta mange år før noen vil ta i denne saken igjen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL