Natur og Ungdom jubler for olje-nei

- En stor seier og et viktig vedtak. Det sier Natur og Ungdoms fylkesleder etter at Senterpartiet sitt landsmøte sa klart nei til oljevirksomhet i Lofoten.

Torgeir Vestre

Fylkesleder Torgeir Vestre fra Ålesund og Natur og Ungdom jubler for Senterpartiets nei til oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.

Foto: Natur og Ungdom

Senterpartiets landsmøte avviste søndag med stort flertall forslaget om delvis åpning av havområdet Nordland VI utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Nå er vi veldig glade. Dette er en stor seier i en sak vi har jobbet hardt med, sier Torgeir Vestre fra Ålesund. Han er fylkesleder i Natur og Ungdom i Møre og Romsdal.

Møtte partilederen

Han er en av ti NU'ere som fulgte debatten på Senterpartiets landsmøte i Loen. På landsmøtet har delegasjonen snakket med partileder Liv Signe Navarsete.

Natur og Ungdom og Navarsete

Torgeir Vestre fra Ålesund møtte Sp-leder Liv Signe Navarsete sammen med Anja Merete Reknes fra Natur og Ungdom i Sogn og Fjordane.

Foto: Amanda Iversen Orlich

- Vi håper på varig vern av områdene, men det er en stor seier i seg sjøl at Senterpartiet gjør dette vedtaket, sier Vestre til NRK Møre og Romsdal.

- Men hva skjer ved et regjeringsskifte?
- Da får vi håpe at Venstre står sterkt i regjeringen. Eller at Høyre og Fremskrittspartiet innser alvoret i saken, sier Torgeir Vestre.

Natur og Ungdom

Medlemmer i natur og Ungdom med banner på Senterpartiets landsmøte i Loen. F.v.: Christina Wong, Ingvild Røed og Øyvind Birkeland.

Foto: Amanda Iversen Orlich

Sp på linje med SV

Forslaget ble opprinnelig framsatt av nestleder Ola Borten Moe som et kompromiss mellom konsekvensutredning, slik Ap går for, og full lukking. Med dette vedtaket er Sp på linje med regjeringspartner SV.

Klinge vant Schengen-kamp

De to områdene i Nordland VI som Borten Moe raskt ville gjenåpne, ble konsekvensutredet i 1994, og to lisenser ble tildelt Statoil. Lisensene dekker rundt 75 prosent av det aktuelle havområdet.

Virksomheten ble imidlertid lagt på is av miljøvernminister Siri Bjerke (Ap) i 2001 og har ligget i dvale siden.

Tretti av 170 stemte for

Olje- og energiminister Borten Moe fikk støtte av flertallet i programkomiteen, men avviklingen av fylkesårsmøtene i forkant av Sp-landsmøtet viste at forslaget om delvis åpning møtte bred motstand.

Dette innrømmet Borten Moe en ukes tid før delegatene samlet seg i Loen. Avstemningen søndag viste da også at bare rundt 30 av 170 delegater støttet forslaget om en begrenset gjenåpning av Nordland VI.