Midtstoppernes helaften

Molde møtte tøff motstand da de målte krefter mot slovenske ND Gorica i torsdagens kvalifiseringskamp til Europa League. Men svært gode prestasjoner av midtstopperne, samt en strålende sisteskanse sørget for en overbevisene 4-1-seier til hjemmelaget.

Vegard Forren

Her banker Vegard Forren til på frispark i første omgang. Ballen gikk via muren og i mål til 2–0.

Joona Toivio

Moldes finske midtstopper scoret 1–0 etter bare 16 minutt.

De knapt 6000 tilskuerne som gjestet Aker Stadion torsdag kveld ble vitner til en svært sjanserik fotballkamp med langt høyere tempo enn normalt norsk nivå.

– Det var travelt, fastslo keeper Ørjan Håskjold Nyland, som fikk et klapp på skulderen av en smilende landslagstrener Per-Mathias Høgmo i mixed zone etter kampen.

Slet i starten

Gjestene fra Slovenia startet friskt, og Molde var heldige som ikke lå under allerede etter fem minutter. Klabb og babb i feltet tvang molde-keeperen, som også var hjemmelagets kaptein, Ørjan Håskjold Nyland, til å rykke ut fra sin strekposisjon.

Gorica satte ballen i mål, men den irske dommeren mente angriperne ga Nyland for røff behandling, og blåste frispark andre vegen.

Det tok ikke mange minutter før Gorica var frempå igjen. En dårlig pasning fra Per Egil Flo endte opp i beina til Sandi Arcon, som stormet alene framover mot Nyland. Keeperen vartet imidlertid opp med en kjemperedning, og fikk fistet ballen ut til hjørnespark.

– Jeg fikk en del å gjøre på, og jeg fikk vise litt av det jeg kan, så det var greit. Men samtidig vinner vi på en veldig dårlig dag. Det er bra, men vi må også lære av denne kampen, sa Nyland til NRK.

Lå lavt – ble presset

Et offensivt Gorica-lag gjorde det svært vanskelig for Molde å spille sitt vanlige spill, som har ledet dem til toppen av Tippeliga-tabellen etter halvspilt sesong. Dermed baserte MFK seg på å ligge lavt, og satse på å kontre gjestene i senk.

Det skulle vise seg å gi blandede resultater. Samtidig som Molde etterhvert skapte store muligheter, ble de defensive kantene i Molde-laget sårbare. Kaptein Nyland måtte levere flere super-redninger for å hindre motstanderne fra å ta en tidlig ledelse.

– Vi kunne like gjerne ligget under 3-0 til pause som å lede, så vi burde tatt tak i kampen tidligere, samla oss, og ikke gitt bort så veldig mange stygge brudd, sa Nyland.

Marginer

En av dem som heller ikke var veldig fornøyd med kampen i sin helhet var Molde-trener Tor Ole Skullerud.

– Vi var naive, og det var mye tull, sa han. Samtidig hyllet han både keeperhelten og midtstopperne sine for offensive bidrag.

For etterhvert fikk midtstopperne en svært sentral rolle i kamputviklingen.

Etter et voldsomt trøkk fra Gorica stormet MFK plutselig i angrep. Moström fikk et strålende skudd slått ut til hjørnespark. Det ble slått inn av Per Egil Flo. Etter mye klabb og babb i feltet fikk Daniel Chima Chukwu sendt avgårde et skudd i stolpen.

På returen sto midtstopper Joona Toivio klar og satte ballen kontant i nettet fra skrått hold.

Det satte ikke en demper på det intensive presset fra det slovenske motstanderlaget. Tvert i mot måtte Nyland flere ganger i aksjon for å hindre en utligning.

Molde hadde virkelig marginene på sin side i den første omgangen. Etter 37 minutter fikk hjemmelaget frispark på 25 meter. Da var stopperne Toivio og Forren selvsagt frempå. Sistnevnte dundret løs, og ballen gikk via både en motspiller, fingertuppene til keeper Simcic og stolpen før den lå i nettet.

– Vi får være såpass ærlig å si at vi får være fornøyd med selve resultatet, men vi er langt i fra fornøyd med prestasjonen, både offensivt og defensivt, sa Forren.

Komfortabelt

Derfra og ut omgangen var det «one-way-show». Etter 40 minutter ble Martin Linnes felt på en av sine mange løp inn i feltet. Klart straffespark.
Det satte midtstopper Vegard Forren iskaldt til høyre side for keeper, som slengte seg feil veg.

Altså gikk Molde inn i garderoben med en komfortabel – og til dels ufortjent – 3-målsledelse.

– Vi er jo fornøyd med det, men vi sitter der inne i pausen og er nesten skuffet og frustrert etter å ha ledet 3-0. Da er det noe som tilsier at vi kanskje har vært litt heldige, sa Forren.

– Vi har iallefall marginene på vår side, slår han fast.

Lavere tempo

Andre omgang startet i lavere tempo, og Molde kontrollerte ballspillet de første minuttene. Etterhvert jevnet spillet seg ut og tempoet tok seg opp.

Et midtstopperpar med selvtillit klarte i stor grad å stoppe forsøkene fra slovenerne.

Men i det 69. minutt gikk det galt for de blåkledde fra Molde. Gorcia slo inn fra høyre kant. Der fikk backen Ronaldo Vanin ballen. I det han forsøker å slå ballen tilbake i feltet treffer den hånda til Harmeet Singh. Straffe.

Spydspiss Luka Majcen hadde tydeligvis tatt lærdom fra Forrens straffespark tidligere i kampen, og kopierte det. Ballen gikk til venstre, keeper Nyland gikk til høyre for straffeskytter. 3-1.

Nytt håp

Reduseringen ga slovenerne nytt håp, og presset i lange perioder. Men et bunnsolid stopperpar, akkompagnert av friske bein ved superveteran Daniel Berg Hestad, Magne Hoseth og Knut Olav Rindarøy klarte å holde unna.

I det 87. minutt kastet Gorica alt de hadde frem i angrep, vel vitende om betydningen av bortemål i Europa League. Det visste MFK å utnytte.

Mohamed Elyounoussi vant ballen på egen halvdel og kom i et voldsomt driv opp sin venstreside. Han ga ballen videre til Agnaldo, som serverte ballen til Magne Hoseth, som sto mutters alene foran motstanderens mål.

Den rutinerte midtbaneeleganten satte ballen kontant bak keeper til 4-1, som ble sluttresultatet.

«Vi er blå, vi er hvit, vi er Norges nummer en, og Europa skal snart legges ned for våre ben» sang MFK-fansen under kampen. Etter torsdagens oppgjør har de i alle fall et strålende utgangspunkt for å ta seg videre til neste runde.

Her setter Forren inn 3–0 fra straffemerket.