Hopp til innhold

Ny jazzsjef hardt ut mot Abid Raja

Mariann Bjørnelv inviterer kulturminister til Molde for å lære hvordan kulturbransjen fungerer.

Mariann Bjørnelv, sjef for Moldejazz.

Mariann Bjørnelv har de siste sju årene ledet studenthuset Folken i Stavanger. Nå er hun sjef for Moldejazz, og sier hun er lite imponert over kulturministeren.

Foto: Trine Jørgensen Aandahl / NRK

– Det er ekstremsport, sier Mariann Bjørnelv om å planlegge festival i en pandemi.

Hun har bred erfaring fra kulturbransjen, og har nylig blitt festivalsjef for Moldejazz. Selv om hun tar fatt på sin nye oppgave med glede, legger hun ikke skjul på at det blir krevende.

Vil ha Raja på kontoret

– Ett år inn i pandemien er vi fremdeles på etterskudd med tiltak og støtteordninger. Jeg har full forståelse for det uforutsigbare i smittespredning. At man etter så lang tid ikke klarer å finne en forutsigbar økonomisk ramme synes jeg derimot er vanskelig å forstå, sier hun.

Mariann Bjørnelv, sjef for Moldejazz.

- Jeg har god plass på det nye kontoret, sier Mariann Bjørnelv. Hun benyttet første arbeidsdag i Moldejazz til å invitere kulturministeren til Molde for å lære å lage festival.

Foto: Trine Jørgensen Aandahl / NRK

Bjørnelv har de siste sju årene ledet studenthuset Folken i Stavanger. Hun har jobbet med flere festivaler, og sitter i styret til Norske konsertarrangører.

Hun sier kulturministeren tilsynelatende mangler forståelse for hvordan kulturfeltets økonomi er bygd opp.

– Vi må ta ham i lære. Kanskje han skulle vært med et par dager på kontoret i festivaloppkjøringen. Da jobber vi 15-20 timers dager med logistikk for å klare å gjennomføre.

Er det en invitasjon?

– Ja, han skal få lov til å sitte på kontoret med meg.

Forstår ikke kritikken

Kultur- og likestillingsministeren vil ikke svare på invitasjonen. Han forstår ikke kritikken Bjørnelv kommer med.

– Siden pandemien kom til Norge har vi satt av 8,7 ekstraordinære milliarder kroner til kultur, idrett og frivillighet, nettopp fordi økonomien i feltet er spesiell. Vi har verdens beste ordninger for kulturlivet, sier han.

Abid Raja på åpningen av Moldejazz.

Abid Raja åpnet Moldejazz i annerledesåret 2020. Den nye festivalsjefen ønsker ham velkommen tilbake, både for å kaste glans, og for å lære. Selv sier han at han ikke forstår kritikken.

Foto: Roar Strøm / NRK

Planlegger ulike scenario

Tidligere i vinter samlet Abid Raja de største festivalene for å snakke om hvordan de kan gjøre festivalsommeren trygg.

Nå planlegger de fleste festivaler ut fra forskjellige scenario.

– Vi jobber med fire mulige scenarioer for hvordan årets festival kan gjennomføres. Fra full gjenåpning, via redusert kapasitet, kohortløsninger til spredd festival på flere scener, sier Bård Flikke, festivalsjef for Pstereo i Trondheim.

Jonas Prangerød, PR-sjef for Øyafestivalen i Oslo, sier de trenger noen avklaringer før de vet hvordan det blir mulig å gjennomføre.

– Vi trenger tydelige rammer, slik at retningslinjene både er smittevernmessige trygge, økonomisk forsvarlige og gjør det mulig å gi gode festivalopplevelser, sier han.

Abid Raja har satt ned en gruppe bestående blant annet av ulike aktører fra festivalbransjen, deriblant Øyafestivalen. De ser på ulike scenarioer for sommeren som skal munne ut i anbefalinger.

– Innspill fra den gruppa kommer nå i mars og vil bli oversendt helsemyndighetene, opplyser han.

Norges største festival i fjor

I 2020 var Moldejazz en av få norske festivaler som gjennomførte, og endte med å være landets største. Den ferske festivalsjefen er takknemlig for erfaringene som ble gjort i fjor, og for at de har scener av ulik størrelse å lene seg på.

Hun håper på mer forutsigbarhet fremover, og skulle ønske myndighetene sto på barrikadene for kulturlivet.

– Det kan virke som de synes kultur er noe som er kjekt å ha, men ikke nødvendig. Der mener jeg det stikk motsatte. Jeg mener kulturfeltet er bærebjelken i samfunnet, det alt springer ut fra, og en av de viktigste psykososiale delene av et samfunnsliv.

Alexandraparken, Moldejazz 2019

Mariann Bjørnelv tviler på at publikum kan stå tett i tett på årets Moldejazz, som de gjorde i 2019. De fleste norske festivaler planlegger ut fra forskjellige scenario for smitte og tiltak i år.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL